Проверете колко сте здрави! Лекарски съвети за домашна профилактика

Рак на гърдата

Знаете ли в действителност какво е здравословното ви състояние? За съжаление, повечето хора обръщат повече внимание на колата си например, отколкото на себе си, стане ли въпрос за посещението при доктора.

Вярно е, че повечето от нас знаят, че редовно трябва да се проверяват съмнителните бенки, бучки и подутини, но колко често го правим? Често дори когато е ясно, че тялото ни иска да ни подскаже нещо с даден симптом, ние отново го пренебрегваме, а в интерес на истината това не трябва да се допуска.

99 процента от болестите, дори и най-страшните, могат да бъдат преборени, ако са хванати на време. Затова профилактитаката е от изключително значение. Точно по тази причина ви представяме три основни медицински прегледа, които можете да извършите дори и самите вие у дома.

За дамите

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Една от всеки седем жени е застрашена. Рискът се увеличава с напредване на възрастта - 80 на сто от случаите на рак на гърдата са диагностицирани при жени над 50-годишна възраст, но повечето от нас знаят най-малко една млада жена, която го има. Проверявайте поне веднъж месечно гърдите си. Най-добре това да става, докато сте във ваната или под душа.

Насапунисайте ръцете си. По този начин, докато правите масаж на тялото, ще можете да почувствате най-лесно дали има съмнителни подутини по гърдите и другите части на тялото. Колко по-често правите тези масажи, толкова по-лесно ще можете да забелязвате, ако има някакви промени по тялото ви. Дори и да откриете нещо нередно, не се паникьосвайте, а веднага посетете лекар.

За господата

Младите мъже рядко се замислят за болести като рак. Стане ли дума за рак на тестисите, има няколко неща, които всеки мъж трябва да знае. За разлика от повечето други видове рак, този на тестисите засяга по-често хората във възраст между 25 и 49 години. Хубавата новина е, че при 96 процента от случаите лечението на тази разновидност от болестта е успешно. За целта обаче трябва да се прави профилактика поне веднъж месечно. Тя се прави отново под душа. Масажирайте мястото с палец и показалец. Ако намерите нещо странно, което не е било там преди, не се чудете, а веднага отивайте при доктора.

Тегло

Следете теглото си

Редовното следене на теглото е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. Повишаването на килограмите води до риска от заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак.

Това, разбира се, не означава да се въздържате постоянно от храна, взирайки се в кантара. Мерете се веднъж месечно. Поводи за притеснения има, когато надебелявате неравномерно, специално в талията и задните части.

Разбира се, това не са единствените начини да следите здравето си. Внимавайте за всеки необичаен признак – зачервена кожа, дразнене в очите, подозрителни бенки. Това важи особено ако сте на 40 или 50. Важно е да знаете, че посещението при лекаря не е страшно, а е само във ваша полза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати