Всяко четвърто българче е с дюстабан заради неподходящи обувки

Деца
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Много е важно да избирате подходящи обувки не само за себе си, но и за вашите деца, предупреждават ортопеди, защото статистиките показват, че всяко четвърто дете страда от дюстабан.

Най-честата причина за тази тревожна тенденция е, че родителите купуват обувки на малки деца, които безвъзвратно увреждат краката им.

Плоскостълпието става все по-често срещан проблем и е тенденция при децата на около 5-годишна възраст, казва ортопедът доктор Любомир Атанасов пред вестник Труд.

За да се избегне, е важно родителите да са внимателни, когато избират обувки за своите деца.

Първото, на което трябва да се спират възрастните, е подметката. Тя трябва да бъде еластична и да има поне един сантиметър разстояние от върха ѝ до палеца на детето.

Височината на обувките трябва да е достатъчна, за да обхване целия глезен на детето. По този начин обувката ще помага на малчугана да държи крака си напълно изправен, когато ходи.

След като купят обувките, родителите трябва да проверяват на всеки 2 месеца дали вече не са тесни, казват още ортопедите.

Детски обувки

За най-подходящ избор се посочват обувките с връзки, понеже те обхващат плътно краката.

Не трябва да бъдем и излишни спестовници, когато става въпрос за здравето на децата ни, казват още лекарите. Затова избирайте качествени, но и малко по-скъпи обувки, пред нискокачествените и евтините им варианти.

Децата с дюстабан в началото се оплакват от болки в краката, а ако родителите бъдат по-наблюдателни, ще забележат и че обувките им са се деформирали.

Доктор Атанасов съветва да не се пренебрегват тези симптоми и веднага да се потърси консултация с ортопед.

Плоскостълпието е лечимо само ако сте хване в начална фаза. Ако отлагате прегледа при специалист, има опасност детето ви да остане с деформирани крака до края на живота си.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати