Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Глогът - билката, която лекува сърцето

Глогът - билката, която лекува сърцето

Глогът - билката, която лекува сърцето

Глогът, известен и като Билката на Бог, е широко разпространено растение, което се среща из всички краища на България. На външен вид изглежда като неугледен бодлив храст, но всъщност е изключително ценна билка, която се прилага за лечението на редица заболявания.

Използваемата част на глога са плодовете и цветовете, които се изсушават на сянка. От тях могат да се правят лековити отвари, сокове, сиропи и др. Ето защо тук ще Ви запознаем подробно със здравословните ефекти от глога:

- От незапомнени времена на хората, страдащи от сърдечна слабост, сърдечно-съдови заболявания, сърдечна аритмия, атеросклероза и безсъние се препоръчва да приемат всеки ден запарка от глог;

- В българската народна медицина консумирането на глог се препоръчва при Базедова болест, атеросклероза, увеличение на простатата и задух;

- Глог се използва също така за разширяване на кръвоносните съдове, за понижаване на високото кръвно налягане и за регулиране на сърдечната дейност;

Глогът - билката, която лекува сърцето

- Можете да си приготвите запарка от цветове на глог като залеете 2 с. л. от тях с 400 мл вряла вода и ги оставите накиснати така за 2 часа. След това прецедете отварата и приемайте от нея 70 мл 3 пъти на ден преди хранене. По аналогичен начин можете да си приготвите и отвара от плодовете на глог. Трябва да сварите 1 с. л. от тях в 450 мл вода и да оставите отварата да къкри на слаб огън за 15 мин. След това се прецежда и от нея се приема по 70 мл 3 пъти на ден преди хранене;

- От плодовете на глога можете да си приготвите и лековит сироп, като са Ви необходими само глогинки, захар и лимонена киселина. Измитият плод се залива с вряла вода и се вари до омекване, прецежда се и на 1 л сок се добавя по 1 кг захар. Пак се слага да се вари до сгъстяване и когато видите, че е готов, се добавя и лимонената киселина. Ако искате готовият сироп да запази естественият си цвят, можете да сложите съда, в който се намира в друг съд със студена вода, за да може да изстине по-бързо;

- За всички казани дотук рецепти за приготвянето на глог няма никакво значение дали ще избирате червен или черен глог, но втората разновидност не се среща толкова често в България.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest