ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Редовната медитация ще ви подмлади с до 7 години

Редовната медитация ще ви подмлади с до 7 години

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
Медитация
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Мозъчните ви клетки ще са с до 7 години по-млади, ако медитирате редовно. Освен това ще сте по-умни, а паметта ви ще е по-запазена от хората, които не медитират, показва ново проучване.

Според научното изследване силната концентарция в комбинация с релаксацията, която ни предлагат няколко минути медитация, предизвиква образуването на нови мозъчни клетки.

Изследването е открило още, че риска от Алцхаймер и загуба на паметта с напредване на възрастта също нямаляват с медитиране.

Това е установено след сканирането на мозъците на 50 медитиращи и още 50 немедитиращи. Резултатите са анализирани от компютърна програма, която отчитала също възрастта и физическото състояние на участниците. Всички участници били на 50 години.

Редовната медитация ще ви подмлади с до 7 години

Заключението е, че мозъчната дейност на немедитиращите е отговаряла на възрастта им в години, докато хората, които медитирали редовно, имат 7 години по-млада мозъчна дейност.

Учените са категорични, че ползите от медитацията стават все по-големи с напредване на възрастта, като упражнението за хората след 50-годишна възраст е напълно задължително, за да не се появяват проблеми с паметта.

Това изследване показа, че техниката запазва мозъка по-млад и намалява скоростта на остаряване на по-късен етап от живота, казват германски учени от Университетска болница в Германия.

Доказано е също, че медитацията намалява стреса от работния ден, като увеличава новото на серотонин в човешкия организъм. Помага при високо кръвно налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

Медитацията е препоръчвана при пристъпи на тревожност и депресия.

Изследване от 2012 година е установило, че медитиращите хора имат по-високи нива на гирификация - набръчкване на мозъчната кора, в резултат на нейното нарастване, което на свой ред позволява по-бързо обработване на информацията.

Медитацията създава и връзки с хипоталамусния и фронталния дял на мозъка, което провокира повече положителното настроение и емоционалната стабилност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати