Опасните за здравето комбинации между храни и лекарства

Опасните за здравето комбинации между храни и лекарства
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Известно е, че при повечето заболявания хранителният режим е важна част от процеса на оздравяване, но е важно и храната да е съобразена с лекарствата, които приемаме, защото някои комбинации са много опасни.

Не е случайно например, че лекарите препоръчват пиенето на лекарства да е с чаша вода, която да не замествате с друга течност. Водата само ни помага да преглътнем по-лесно лекарството, но тя не бива да се заменя.

Опасно е лекарствата да се пият в комбинация с мляко, защото доксициклинът, който се образува между съединението на хапчето и калция в млякото, създава бучки от мазнина.

Те се натрупват по стените на тънкото черво, защото са трудно смилаеми, а заедно с мазните бучки и лекарството остава в червото, като се изхвърля след време, без да е донесъл облекченито, заради което се пие.

Опасните за здравето комбинации между храни и лекарства

По тази причина заедно или малко преди лекарствата не бива да хапвате млечни продукти като кисело мляко, сирене и кашкавал.

Цитрусовите сокове и особено сокът от грейпфрут също са забранени за пиене заедно с лекарствата. Тези сокове забавят разграждането на хапчето и ще попречат на бързото ви оздравяване.

Комбинацията между сок от грейпфрут и лекарство е много опасна за хора, преживели бъбречна трансплантация, защото отслабва имунната им система.

Кафе или чай и хапчета също не се приемат заедно. Ако пиете хапчета за повишаване на желязото в кръвта, те няма да подействат, ако малко след това изпиете и чаша кафе.

Причината за това е, че в кафето, както и в чая се съдържа танин, който забавя разграждането на лекарствата, така че да действат много по-слабо.

Алкохолът и хапчетата са напълно забранена комбинаця, която може да доведе до отравяния. Чаша ракия заедно с лекарство е причина за сериозни заболявания на черния дроб.

С консумацията на авокадо също трябва да се внимава, особено ако пиете лекарства за паркинсон и депресия. Тази комбинация може да провокира покачване на кръвното.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати