Събирането на тен ни прави по-слаби и пази сърцето

Слънце
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

С наближаването на летния сезон ние все по-често започваме да си мечтаем за почивката на морето, за приятните следобеди на плажа, изпънати под лъчите на топлото слънце. Въпреки чаканата почивка, стане ли въпрос за събиране на тен, винаги се сещаме за риска от рак на кожата.

Наскоро обаче учени откриха няколко нови предимства от прякото излагане на слънчевите лъчи. Те твърдят, че дори и да има риск от развитие на рак на кожата, получаването на добра доза слънце статистически удължава живота, като прави човек по-здрав физически и психически.

Изследване на учените от Кеймбриджския университет показва, че слънчевата светлина може да ни предпази от широк кръг от смъртоносни или инвалидизиращи заболявания като затлъстяване, сърдечни удари, инсулти, астма и множествена склероза. Слънцето също така увеличава либидото и общото настроение.

Всичко това не се дължи само на витамин D, както досега се смяташе. Разбира се и той има своята роля. Витаминът помага за заздравяването на костите и зъбите и предпазва от рак на дебелото черво. Новото изследване на Кеймбриджския университет показва, че слънчевите лъчи влияят на нашите органи по множество други начини.

Учените вярват, например, че излагането на слънце кара тялото ни да произвежда азотен оксид - химикал, който помага за защита на нашата сърдечно-съдова система и мозъка с каращия ни да се чувстваме добре серотонин.

Изследването е направено в партньорство с Каролинския университет в Стокхолм, Швеция. Учените от двете страни на Северно море изследвали в продължение на 20 години ползите от слънцето сред 30 хиляди шведски жени. Изследователите са категорични, че избягването на слънцето е толкова лошо за нас, колкото тютюнопушенето.

Плаж

Непушачите, които избягват слънцето, имат средна продължителност на живота, която е подобна на тази на пушачите, което показва, че избягването на слънцето е рисков фактор за смърт със сходна величина с тютюнопушенето, казва водещият на изследването Пийт Ландервит.

Друга още по-неподозирана полза от слънцето е, че докато събираме тен, може дори да отслабнем. В съвместно изследване на университетите в Единбург и Саутхемптън се разбира, че слънчевите лъчи потискат развитието на мазнините в тялото и дори симптомите на диабет тип 2. Това се дължи на факта, че слънцето стимулира производството на азотен оксид.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати