ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Учени измислиха устройство против хъркане

Учени измислиха устройство против хъркане

Хъркане
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Специална лента, която държи устата затворена по време на сън, може да предложи нов метод за справяне с хъркането. Устройството, което се прикрепя към външната част на устата и пречи тя да се отваря по време на сън, все още е в експериментална фаза. Тя е част от ново проучване в САЩ, в което участват 30 пациента.

Работещите по проекта учени твърдят, че изобретението им принуждава хората да дишат през носовете си и това би могло да спомогне за решаването на сънната апнея – състоянието, когато тъканите в гърлото колабират нощем и блокират дихателните пътища.

Това състояние се получава, тъй като докато спим с отворена уста, в гърлото ни навлиза по-бързо студен въздух. Това кара мускулите инстинктивно да се свиват и започваме да хъркаме. Точно обратно, когато дишаме през носа, въздухът навлиза по-бавно в гърлото и има възможност предварително да се затопли. Учените смятат, че именно тяхното устройство ще накара хората да дишат нощем през носа си и по този начин ще представлява успешен метод за справяне с хъркането.

Изследвания показват, че сънната апнея засяга около един на всеки пет възрастни, както и 60 на сто от хората над 65 години. Състоянието лишава организма от кислород и, ако не се лекува, може да допринесе за развитието на трайни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и дори развитие на тумори.

Рисковите фактори за развитие на сънна апнея включват наднорменото тегло и пушенето. Смята се, че състоянието може да бъде причинено и от някои лекарства, включително хапчета за сън и такива срещу хормонални промени по време на менопаузата. Стандартното лечение е с непрекъснато положително налягане на дихателните пътища с маска на лицето на пациента, която той трябва да носи по време на сън. Тя пречи дихателните пътища да се затварят и колабират.

Хъркащ мъж

Въпреки възможните начини за лечение на сънната апнея, малко страдащи от състоянието се възползват от него. Самата действаща в момента технология е неудобна и дори непоносима по време на сън. С новото устройство, върху което работят американските учени от университета в Колумбия, този проблем ще бъде отстранен.

Самото устройство представлява лепенка за еднократна употреба. Тя се поставя само около устата и около устните преди сън. Самата лепенка има малка дупка в средата, която позволява да се издиша поетият въздух, като това не позволява силна вибрация в мускулите на гърлото, водещи до хъркане. Първите опити с новото устройство са повече от обещаващи, като е регистриран спад в случаите на апнея с 64 процента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати