Ракът се лекува, като се замрази!

Ракови клетки

Ново научно откритие даде надежда, че в скоро време най-накрая ще бъде открит лек срещу чумата на века – рака. Изследователи твърдят, че чрез съществуващи вече лекарства раковите клетки могат буквално да се замразят и по този начин да се попречи на разпространението им в целия организъм.

Обикновено клетките на рака се оформят като тумор и бързо изчерпват хранителните вещества и кислорода в околните им тъкани. Това ги кара да напуснат злокачественото образувание и да нахлуят в други части на тялото. Около 90 процента от смъртните случаи, причинени от заболяването, са настъпили, след като ракът се е разпространил в други части на тялото.

Отскоро обаче изследователи от Националния онкологичен институт на САЩ смятат, че са открили ефикасен метод за спиране на разпространението на раковите клетки. В серия от опити те са инжектирали специфични медикаменти в гърдите и мишниците на жени с онкологични заболявания, като по този начин са попречили на разпространението на болестта в белите и черните дробове, както и в костите.

Учените в момента се опитват да разберат какво ще се случи, ако спрат автофагията в раковите клетки. Този процес, когато протича в здравите, се характеризира с изчистване на повредения материал от тях, както и безформените протеини и патогени, като по този начин се лекува ракът. Когато този процес протича в клетките на рака, той им пречи да се движат.

Раковите клетки просто замръзнаха. С помощта на микроскоп ние успяхме да видим как туморът променя своята форма, поради опитите за движение на клетките, но процесът на разпространение напълно спря, разказва водещата на изследванията професор Кай Маклауд.

Едно от лекарствата, които се оказва, че спират разпространението на рака, е хидроксихлороквин. Медикаментът в момента се използва в Обединеното кралство за лечение на ревматоиден артрит и малария. В момента лекарството усилено се тества и разработва, за да бъде по-ефективно приложено в борбата с туморите.

Все още не сме достатъчно сигурни как ще действа медикаментът при наличието на метастази, но сме убедени, че сме на правилния път в справянето с опасната болест, казва професор Маклауд.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати