Откриха нови гени, предизвикващи диабет

Откриха нови гени, предизвикващи диабет

Гените, които причиняват диабет, скочиха петкратно. Откритието, публикувано на сайта на Nature Genetics, е факт, след изследване, обхванало 122 хиляди души.

Диабетът е заболяване, което причинено от разстройство на ендокринната система. При нея изпъква намаленото образуване на хормона инсулин в задстомашната жлеза.

Консорциум от изследователи е изолирали 10 генетични мутации, които помагат да се определи способността на тялото да регулира кръвната захар и нивата на инсулин. Точно те са ключовите фактори за два вида диабет.

Учените са стигнали до извода, че два от новооткритите варианти гени, директно повишават риска от диабет.

Особена роля в промяната на нивото на глюкозата играе един от гените, известен на учените като GIPR-A. Той произвежда протеин, който е нормална реакция на храненето. И отделя инсулин, за да бъде контролирана кръвната захар. Мутиралата версия гени обаче подтиска това, което от своя страна води до повишена глюкоза.

Не си мислете, че за диабета могат да бъдат виновни само гените. Заболяването може да се "отключи" и чрез начина на живот. Предполага се, че един от бичовете на човечеството, затлъстяването, ще увеличи броят на засегнатите от диабет до 2020 година.

В света приблизително 220 милиона души страдат от диабет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати