ezine.bg»Статии»Здраве»Циститът е болест само за жените

Циститът е болест само за жените

Циститът е болест само за жените
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, което е характерно само за жените.

Възпалението на пикочния мехур е урологичен проблем, но причините за това най-често са гинекологични. Затова циститът най-често е появява при възпаления на вътрешните полови органи, които се намират непосредствено близо до пичокния мехур и уретрата.

Циститът е болест само за жените

Най-податливи към цистит са жените между 25 и 30 години. Много често циститът се появява по време на бременност и менструация, когато в половите органи на жената възникват условия за инфекции.

Според едно от последните открития на учените в тази област, жените над 55 години съща са податливи към цистит, тъй като се оказва, че той е свързан с хормоналните промени по време на менопаузата.

По какво може да познаете цистита? Симптоми:

- твърде честа нужда от уриниране.

- неприятна и остра болка при уриниране.

- отделяне на твърде малко количество урина

- урината може да бъде мътна и с неприятна миризма.

- при някои жени се наблюдават и болки ниско в корема.

Ако имате подобни оплаквания, най-добре е да потърсите квалифицирана помощ. Не се ли лекува, циститът може да прерастне в пиелонефрит.

Това е най-честото усложнение. То се получава, когато инфекцията от пикочния мехур достигне бъбреците. Пиелонефритът изисква болнично лечение.

Другото усложнение е интерстициален цистит. Това състояние практически не се поддава на терапия и при него може да се уринира до 150 пъти на ден.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest