Азбестът уврежда фатално белите дробове

Азбестоза
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Азбестът е изключително опасен. Това канцерогенно вещество причинява редица животозастрашаващи заболявания. Въпреки това дори и днес то се използва от строителните компании като предпочитан строителен материал. Причината е ясна – изключително ниската му цена и същевременно многото предимства, що се отнася до топло и водоизолизране. Много от използваните тръби, панели, технически изделия и всякакви покрития съдържат азбест.

Опасността при този материал идва от неговия състав. Той е съставен от микровлакна, чиито краища са заострени. Частиците се отделят от основната структура и могат да останат дълго време във въздуха под формата на прах. Вдишването им води до няколко изключително страшни и дори смъртоносни белодробни болести.

Продължителното стоене в среда, съдържаща азбестов прах, причинява азбестоза. Отличителен знак за нея е развитието в долната част на белите дробове на пневмофиброза. Това е процес, при който алвеолите срастват и нормалната тъкан е заменена с много такива сраствания. Впоследствие те се разпространяват по кръвоносните съдове и сърцето. Проходимостта на бронхите и кръвта силно се нарушава. Така дихателният обем спада и в много случаи белият дроб или сърцето колабира.

Няколко са симптомите на азбестозата. На първо място, се появява слабост в крайниците. Бързата умора също е знак, че нещо не е наред. Докато горните два симптома могат да се появят и при други състояние, появата на задух в комбинация с тях е ясен знак, че веднага следва да посетите доктора.

Характерни за азбестозата са и кашлицата със слузести секрети, болките в гръдния кош, които се засилват при дълбоко дишане, както и бледосивият цвят на лицето.

Възможно е при заболяването да се появят и подпухване и дори кожни изменения. Проникналият под кожата азбест понякога причинява възпаления и поява на брадавици по пръстите на ръцете и краката, както и по китките.

Азбест

Поради своята канцерогенност азбестът води до появата на рак на плеврата, на хранопровода, на стомаха и на дебелото черво. През 1977 година Международната агенция по изучаване на рака поставя азбеста и всички негови варианти в първата категория канцерогени, в която са най-опасните.

Оказало се, че контактът с азбеста може да доведе не само до рак на белия дроб. Статистически е установено, че при контакти с азбест най-често възникват тумори на плеврата и коремната кухина, както и рак на хранопровода, стомаха и дебелото черво.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати