Лекари: Средиземноморска диета срещу рак на гърдата

Средиземноморска диета

Богатата на зеленчуци, риба и зехтин Средиземноморска диета може значително да понижи риска от рак на гърдата. Това твърди проучване, изследвало ефекта от този хранителен режим сред 300 жени на възраст от 18 до 65 години.

Традиционната Средиземноморска диета включва зеленчуци, плодове, ядки, семена, риба, зехтин и пълнозърнести храни и същевременно е с ниско съдържание на червено и преработено месо. Консумацията на алкохол е сведена до минимум.

Хората, които са се подложили на тази диета и се стремят да извлекат максимална полза от нея, приемат по едно питие на ден и не повече от две порции червено месо на ден. Те също така се хранят с няколко порции плодове и зеленчуци на ден, една порция пшеничени ядки и до четири порции риба на седмица.

В последното проучване, извършено в университета на Пиаченца в Италия, жени, които били в ремисия от рак на гърдата, са наблюдавани в продължение на три години.

Резултатите показват, че през това време при 11 пациенти, които не спазвали Средиземноморската диета, ракът се върнал. В същото време нито една жена, която се подложила на този хранителен режим, не заболяла отново.

Рак на гърдата

В друго подобно изследване, което е проведено в Университета на Навара в Памплона, учени установили, че съществен принос за намаляването на риска от рак на гърдата има честата консумация на зехтин екстра върджин. Те сравнили резултатите на жени, чиито семейства консумират един литър зехтин на седмица, с тези на жени с прием на по-малко естествени мазнини в диетата.

Изследването обхванало 4000 дами. Резултатите показали, че при тези, които спазват Средиземноморската диета, има 68 % по-малък шанс да развият рак на гърдата.

В последвали изследвания учените установили, че зехтинът в комбинация с полезните вещества в рибата, които са основните предимства на балансираната Средиземноморската диета, има почти чудодеен ефект върху организма.

Спазването на този хранителен режим може да предпази човека от редица заболявания, смятат още учените.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати