Асоциалното поведение се заражда в детството

Асоциалното поведение се заражда в детството

Асоциалното поведение, както и всички поведенчески проблеми, се зараждат при развитието на мозъка в детството. До тези изводи са стигнали учени от Кеймбридж след провеждането на редица тестове.

Учените са изследвали мозъците на млади мъже с антисоциални поведенчески проблеми и тези на техните по-добре възпитани връстници чрез скенер. Те открили ясно осезаеми структурни проблеми, които се оказали водещи при формиране на възприятията им.

В анализите били разгледани няколко елемента като нарушенията във външния слой на нервната тъкан и дебелината на мозъчната кора. Промените в тях най вероятно са резултат от анормално развитие още в пренаталния период.

При направените снимки разликите между мозъците са осезаеми. При сканирането обаче учените са успели да идентифицират лицата със специфичните проблеми в развитието, което се явява като основа на асоциалното поведени.

В рамките на изследването учените сканирали 56 младежи на възраст между 16 и 21 години. Всички те били диагностицирани с поведенческо разстройство, което варира от агресивно и деструктивно поведение, към кражби, лъжи, носене на оръжие или оставане навън за цяла нощ. За сравнение били сканирани и 25 здрави доброволци от същата възрастова група.

При сравнение на данните се очертали няколко ясни различия. При тези от първата група в 100% се отчита наличието на вариации в дебелината на мозъчната кора до 10-годишна възраст.

От това може да се направи извода, че проблемите, с които се сблъскват хората още през детството, стават причина за влошаване на поведението им в бъдеще. Освен това те стават причина за нови проблеми, които водят до забавянето на развитието на кората на главния мозък.

Сред другите различия, установени от учените, е сходството в кортикалната дебелина. То може да възникне при подрязване на невроните и връзката помежду им.

За да потвърдят данните, учените са провели изследването втори път с друга група доброволци. Те са изследвали 37 мъже с поведенчески проблеми и 32-ма здрави. Установените промени в мозъчната структура били абсолютно същите.

Откритието за момента не дава обяснение за конкретните връзки между явлението. Ясно е обаче, че те съществуват. Това ще помогне за разработването на нови методи при лечението и предотвратяването на появата и развитието на поведенческите проблеми.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати