Защитата от слънцето продължава и през нощта

Защитата от слънцето продължава и през нощта

Всички знаем колко е важно да пазим кожата си от слънцето – както през лятото, така и през зимата. Оказва се обаче, че освен през деня, грижата трябва да продължава и през нощта.

Ефектът от УВ лъчите продължава да действа върху кожата ни часове наред, след като сме се скрили от слънчевите лъчи. Това означава, че е нужно да се предпазваме дори в тъмното.

Свободните радикали, които увреждат кожата ни, се образуват около 4 часа след като сме се изложили на слънце. Тази сравнително нова информация е доста притеснителна. Повечето хора се мажат със слънцезащитни продукти само, когато са под жарките лъчи, след което бързат да ги отстранят. Това се оказва крайно неправилно.

Констатацията е дело на радиолози и дерматолози от Йейлския университет. При опити с мишки те са установили, че след излагане на слънце кожата търпи въздействие от слънчевата радиация още дълго след това, дори и на тъмно. Това води до развитието на рак и преждевременно състаряване на кожата – едни от най-големите страхове за днешния западен човек.

Освен всичко друго, дългият период на стоене под ултравиолетова светлина може да увреди ДНК в меланоцитите, които произвеждат меланина, който дава цвят на кожата. Именно по този начин се увеличава в пъти рискът от рак на кожата.

Защитата от слънцето продължава и през нощта

Досега на учените бе известно, че меланинът защитава кожата чрез блокиране на вредните ултравиолетови лъчи. Оказва се обаче, че има вариант в същото време да има някаква роля и при увреждането на клетките на кожата. Направените тестове са показали, че радиацията уврежда ДНК-то чрез образуването на мутагенни фотопродукти като циклопиримидинови димери. Така клетъчната информация не се чете правилно и генерирането на мутагени продължава часове наред, след като това излагане на ултравиолетови лъчи е приключило.

Последвалите изследвания показали нещо дори още по-страшно. Половината от фотомутагените се оказали тъмни. Това означава, че са били създадени на тъмно. Меланинът може и да се явява като щит, но в същото време е и като огледало, което продължава да отразява и на тъмно. Така способства образуването на свободни радикали и тъмни фотомутагени.

Откритието потвърждава голямата заплаха за хората от слънчевите лъчения. Най-уязвими са хората с патологично уязвима кожа, които са в пъти по-застрашени. Това ще наложи козметиката за след слънце да се наложи като задължителна, а не както бе до момента – препоръчителна и използвана по желание.

Ако кожата ви е толерантна, то може да заложите на някои от добрите видове козметика. Ако обаче е уязвима, то ще се наложи да вземете някои от специалните мазила за след слънце. Те осигуряват защита на клетъчно ниво и способстват за намаляване на вредните свободни радикали.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати