Червен обрив по кожата – симптом за непоносимост към глутен

Обрив
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

На много хора се случва изведнъж по тялото им да започнат да се появяват малки червени и релефни пъпчици. Те са изключително неприятни и причиняват силен сърбеж. Доскоро лекарите смятаха, че има най-различни причини за този вид обрив, но последни изследвания го свързват с непоносимостта на организма към глутен.

Според експерти сърбящите червени пъпчици по тялото са един от ясните симптоми за непоносимостта на организма към протеина, съдържащ се в зърнените култури. При проблеми с обработката на глутен червата се възпаляват. Първият сигнал за това са именно ситните пъпчици по тялото.

Непоносимостта към този вид протеин е свързана също така с кожни заболявания като екзема и псориазис. В такива случаи имунната система създава антитела за справяне с неспособността за обработка на глутена, но в същото време това причинява сърбеж и суха кожа.

Други симптоми на непоносимостта към глутен могат да бъдат болките в стомаха, световъртеж, хронична умора, промени в настроението, мигрена и непоносимост към лактоза.

Най-тежкият симптом за това заболяване е фибромиалгията или възпалението на съединителната тъкан. Създадените антитела, чиято цел е се справят с проблема, започват да унищожават лигавицата на стомаха и червата. Това естествено води до значителна болка и редица други неразположения.

Не на глутена

Редно е при наличие на такива симптоми да се посети лекар, където да се направи тест за непоносимост към протеина.

Веднъж открили, че имате този проблем, с правилната диета можете значително да улесните живота си. Обикновено при диагностицирането му пациентите се поставят на едноседмична диета, която включва основно ориз, банани, ябълково пюре и чай. Хлябът е забранен. Неприятните симптоми, появяващи се с непоносимостта към глутен, изчезват в рамките на пет до седем дни, а хората се чувстват по-здрави и жизнени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати