Класическата музика намалява високото кръвно и стреса

Класическа музика

Наскоро изключителна популярност набра твърдението на група холандски учени, че музиката на АББА значително намалява кръвното налягане, успокоява сърцето и предпазва от сърдечен удар.

По повода техни колеги от университета в Оксфорд направиха паралелно изследване за влиянието на различните музикални стилове върху човешкия организъм. Англичаните излязоха в началото на юни с различно твърдение. Според тях музиката на Моцарт и Щраус значително понижава кръвното налягане и сърдечния ритъм. Според изследователите класическата музика на двамата композитори е далеч по-ефективна от слушането на АББА.

Твърдението им се основа на наблюдение на 60 човека, които обикновено не слушат класическа музика. За да докажат тезата, на доброволците им било дадено да слушат Симфония № 40 в сол минор на Моцарт, Незабравими мелодии на Йохан Щраус и най-големите хитове на АББА, сред които били Фернандо, Победителите взимат всичко и Благодаря за музиката.

Втора контролна група, която също се състояла от 60 човека, трябвало да седи на тишина през същия период от време като първата. За да е точно изследването, учените наблюдавали сърдечния ритъм, кръвното налягане и нивата на кортизол (хормон, показващ нивата на стрес).

Изследователите открили, че музика на Моцарт и Щраус понижава систоличното кръвно налягане от 4.7 пункта на 3.7 пункта и диастолното артериално налягане от 2.1 пункта на 0.9 пункта.

Моцарт

Музика от АББА намалява систоличното кръвно налягане с много по-малки стойности в рамките на 0.3 пункта. Резултатите показали, че нивата на кортизол паднали с 65 % при слушащите класическа музика и 42 % при слушащите шведските поп икони.

Смея да кажа с чиста съвест и без преувеличение, че Симфония № 40 в сол минор на Моцарт е едно от най-мощните лекарства в борбата с високото кръвно налягане. Още повече оставете настрана всички видове антидепресанти и всевъзможни лекарства, за да намалите стреса. Просто слушайте класическа музика, насладете ѝ се и ще бъдете значително по-здрави, призовава водещият на изследването д-р Карл Дарсън от Оксфордския университет.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати