ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лекуват глаукома чрез пускане на ток в мозъка

Лекуват глаукома чрез пускане на ток в мозъка

Глаукома
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Електрическият ток може да възстанови зрението на милиони хора, страдащи от глаукома, твърдят учени. Според Световната здравна организация глаукомата е втората причина за слепота сред населението в световен мащаб.

Заболяването се появява при неправилно оросяване на окото, което води до увреждане на очния нерв, свързващ очите с мозъка. Сред първите симптоми на глаукомата е замъглено зрение. Постепенно с годините то се влошава прогресивно и води до пълна слепота. Към момента няма ефективен и стопроцентов лек за опасното заболяване.

Нови изследвания обаче са показали, че леки токови импулси директно в мозъка значително подобряват зрението и качеството на живот на пациенти с глаукома. Само след десет дни терапия с електрически импулси пациентите могат да ходят без чужда помощ, да виждат отдалечени обекти и дори да четат.

Към момента това е единственият успешен метод за възстановяване на зрението на пациенти с глаукома. Той може да служи и като превантивна мярка при появата на първите симптоми на заболяването, твърдят още учените.

Техниката е известна като стимулация на очния нерв с променлив ток. При нея четири електрода се поставят около очите на пациентите. Лекарите пускат слаби импулси в продължение на 50 минути, които отиват директно в мозъка.

Зрение

Техниката е известна като променливотокова стимулация (ACS) и включва поставяне на четири електрода около очите на пациентите. Лекарите тогава оставят по тях да преминава ток за около 50 минути, който пътува директно към мозъка на засегнатите. Импулсите засилват мозъчната дейност и така основният човешки орган по-лесно дешифрира информацията, която пътува от зрителния нерв към него.

Техниката е разработена в Университета на Магдебург в Германия. Там учените са успели да върнат зрението на 82 пациента благодарение на лечението с променлив ток в рамките на десет дни. Според създателя на техниката д-р Бернхард Сабел тя е толкова ефективна, че трябва масово да започне да се прилага в болниците.

Терапията с променлив ток може частично да се възстанови зрението при пациенти с пълна загуба на зрение, причинено от увреждане на зрителния нерв.

Лечението е безопасно и ефективно. То е лесен начин за пълноценен живот на хора с глаукома чрез модулиране на пластичността на мозъка и повторно синхронизиране на мозъчните мрежи, които са били десинхтонизирани от загуба на зрението, казва д-р Сабел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати