С прост тест в домашни условия откриваме рак и малария

Кръвна захар

В рамките на няколко години ще можем да се тестваме сами за рак, малария и други сериозни заболявания, които са лечими, ако са намерени навреме. Това ще бъде толкова просто, колкото днес е измерването на кръвната захар или тестовете за бременност.

Химици от Държавния университет в Охайо са в процес на разработка на хартиени ленти, които ще откриват опасните заболявания, между които и различните видове рак. Лентите ще струват около 50 цента (0.88 лева) и ще се нуждаят само от една капка кръв. В зависимост от цвета, в който се оцвети лентата при допира с кръвта, хората ще знаят дали трябва да посетят лекар или могат да бъдат спокойни.

Първоначалната идея бе да се разработи тест, който да използва малария чрез кръвна проба, взета до месец по-рано, казва ръководителят на проекта д-р Авраам Баду. - Така искахме да помогнем на хората, живеещи в отдалечени райони, където липсва адекватна медицинска помощ, казва още той.

Създателите на лесния тест са убедени, че с ефикасен метод за откриване на малария могат да спасят мнозина. Болестта е причина за високата смъртност в селските райони на Африка и Югоизточна Азия. Там всяка година от разнасяната от комарите болест умират хиляди хора.

Малария

В последствие учените са успели да разработят лентите, които са способни да разпознаят всяка болест, за която тялото произвежда антитела, включително рак на яйчниците и дебелото черво.

В момента технологията чака патент. Смята се, че след като тя го получи, милиони хора по света, които нямат редовен достъп до лекар и не могат да си позволят често визитации, ще имат по-добри шансове за живот.

Ние искаме да се даде възможност на хората, казва Баду. С нашата технология всеки може да се тества колкото и когато поиска. Не е нужно да го е страх или да си намира причини да не посещава лекаря. Всичко ще става бързо и лесно у дома. Вярваме, че с лентите ще спасим живота на милиони. Ранната диагностика е пътят към лечението на всяка болест. Няма нелечима болест, стига тя да е намерена навреме, казва още американският доктор.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати