Степените на изгаряне

Степени на изгаряне

Няколко са видовете изгаряния. Те се определят в зависимост от степента на разрушение на кожата. Причината за тежката травма може да бъдат химически или термични въздействия.

Използват се няколко формули, за да могат да определят процента на засегнатата кожа върху тялото на пострадалия. Като цяло обаче степените на изгаряне са четири.

Първа степен

Това е най-лекият вид на изгаряне. В такива случаи е засегнат единствено най-горният слой на кожата, наричан епидермис. Отличителни черти при първа степен е зачервената кожа и лекото обезводняване. Възстановяването е бързо. Кожата възвръща цвета си, а след леко завишаване на цялостната температура на кожата организмът се справя с физическия стрес. Типичен пример за изгаряне първа степен се смята слънчевото. То е доброкачествено, а възстановяването протича от два до пет дни.

Слънчево изгаряне

Втора степен

Следващата степен на изгаряне се характеризира с разрушаването на дълбокия слой на кожата, разположен под епидермиса. То се дели само по себе си на два вида – повърхностно и дълбоко. Класификацията е трудна и в много от случаите на самите лекари са им необходими близо осем дни да определят на каква дълбочина е травмата.

При първия вид изгаряне от втора степен се появяват мехури върху кожата, съдържащи белтъчни вещества. Макар и много болезнено, лекуването на този вид изгаряния не налага оперативна намеса. При него има опасност от инфекция, което налага приемането на антибиотици в някои случаи.

Изгаряния

Когато изгарянето е класифицирано като дълбоко от втора степен се налага кожна трансплантация. Кожа се взима от здравите участъци на тялото. Това се прави с цел да се предпази пациента от усложняване на инфекцията, която неминуемо се появява. Парадоксално за необучения човек е, че тежкото на вид изгаряне от втора дълбока степен е неболезнено или съвсем слабо болезнено.

Трета степен

Тази степен на изгаряне води до тежки последици за организма. Всички слоеве на кожата са увредени. Засегнатите участъци имат кафеникав или дори черен цвят. Мястото е с нулева чувствителност и при допир не променя цвета си. Раната е изложена на тежка инфекция, която застрашава живота на човек. При такава степен на изгаряне е наложителна спешна трансплантация на кожа. Възстановяването протича на няколко етапи на присаждане.

Четвърта степен

Това е най-тежкото изгаряне, което човек може да получи. Кожата е овъглена. Засегнати са овен нея и подкожието, мускулите, сухожилията и дори и костите.

Задължително налага хирургично лечение. В много от случаите лечението е почти невъзможно, което води до летален край.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати