Гримът може да бъде опасен

Вредна козметика
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Гримът може да бъде сериозна опасност за здравето на младите момичета, съобщава вестник Daily Telegraph. Козметични продукти като спирали, сенки и основа за грим съдържат химикали, които могат да предизвикат рак, безплодие и хормонален дисбаланс.

По-голямата част от британските тийнейджърки под 11 години не използват козметика, но някои салони и магазини предлагат такава за деца от 6 години.

Гримиране на очи

Изследване, проведено от организацията "Работна група по охрана на околната среда" в САЩ показа, че най-висок е рискът при младите момичета, които тепърва започват да използват грим.

В проучването са участвали момичета на възраст от 14 до 19 години. Оказало се, че всички козметични продукти, които използват те, съдържат триклозан, парабени и фталати.

Всички тези химикали са свързани с ракови заболявания, хормонални проблеми и депресия.

Фталатите се използват за придаване мекота на козметичните продукти. Най-често се срещат в парфюми, пяната за коса или геловете, в лакове за нокти също.

Гримиране

Смята се, че фталатите повреждат човешкото ДНК. От американската организация алармират, че ако по време на бременност жената използва козметика с фталати, те могат да навредят на плода.

Ако бебето е от мъжки пол, фталатите блокират процесите, които регулират андрогените, мъжките полови хормони. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.

Екозащитниците са установили още, че американските тийнейджърки ежедневно използват около 17 козметични продукти, докато при жените техният брой не надвишава повече от 13.

Преди време Ezine.bg ви информира за друго проучване, според което всяка година в женския организъм постъпват около 2.5 кг химикали чрез козметика - чрез червилото, кремовете, маските.

Козметичната индустрия в Европа печели над 35 милиарда евро от продажба на пет милиарда единици годишно. За съжаление обаче жените почти никога не са наясно с веществата в козметика и какво се получава при смесване на тези компоненти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
vivi
vivi
05.02.2015 02:51
az mojete oba4e obicham te mnogo e krasiva
0
0