Пийте боровинков сок да поумнеете

Сок от боровинки

Ако паметта ви е започнала да отслабва, ви трябва сок от боровинки. 250 милилитра на ден ще изострят паметта ви. Това твърдят американски лекари, цитирани от вестник Дейли мейл.

Пенсионери с проблеми с паметта били помолени от учените от Университета в Синсинати да пият по половин литър сок от боровинки на ден. Експериментът продължил три месеца.

Накрая проверили паметта им и се оказало, че тя се е подобрила с 40%. Това се дължи на антоцианините, които придават тъмния цвят на плода. Тези съединенията, които са част от групата на флавоноидите, способстват за предаването на сигналите между клетките в мозъка и ги предпазват от смърт или увреждания.

"Боровинките са евтин и вкусен начин да се поддържа мозъкът млад", смятат учените. Още повече, че боровинките предпазват също и от сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер, рак и диабет.

Боровинки

В България се срещат 4 вида боровинки: червена, черна, синя и кавказка.

Червената боровинка е вечнозелен малък полухраст, висок не повече от 40 см. Листата са елипсовидни, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Растението е много издръжливо на ниски температури под -40 °C.

Плодът на черната боровинка е многосеменна, синкавочерна ягода, с приятно кисело-сладък и леко стипчив вкус. Среща се по високите планини над 1000 метра надморска височина, из иглолистните и широколистни гори. Черната боровинка действа антисептично, противовъзпалително и възбужда апетита. Пресните плодове са важни за перисталтика на червата и подобряват храносмилането.

Кавказката боровинка расте най-ниско, между 150 и 300 метра надморска височина. Кавказката боровинка у нас е и най-висока - стига до 3 метра и се среща само в Странджа. Синята боровинка е с най-фин вкус.

Виж повече

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари