Прекаленото гледане на телевизия може да ви убие!

Телевизия

Резултатите от ново изследване показват, че гледането на прекалено много телевизия може да ви убие. Часовете на бездействие, които са необходими, за да гледате телевизионен сериал, могат да повишат риска от смърт от кръвен съсирек в белите дробове.

За всеки допълнителни два часа гледане на телевизия дневно рискът от фатален белодробен емболизъм е увеличен с 40 на сто, посочват данните. При хората, които гледат пет или повече часа телевизионни програми всеки ден, е повече от два пъти по-вероятно да умрат в следствие на този проблем, отколкото онези, които наблюдават по-малко от 2 часа.

Действителният риск може да бъде дори по-голям, показва изследването, ако резултатите му се съпоставят с броя на смъртните случаи. Учените дори предполагат, че в бъдеще опасността може да се увеличат още повече поради все по-голямата популярност на телевизионните сериали, както и на стрийминг услугите.

Резултатите са накарили учените да предупреждават, че навици като това да гледате любимия си сериал, излегнали се по гръб на канапето, може да са опасни. Изследването е проведено в Япония и е обхванало 86 хиляди души. Изследователите наблюдавали хора, които са били на възраст между 40 и 79 години.

Те били следени интензивно между 1988 година и 1990 година, а след отново били прегледани 19 години по-късно. Установено е, че 590 от участниците били починали от белодробна емболия. Това е опасно състояние, което се появява при продължително застояване.

То започва най-често като съсирек в друга част на тялото, която постепенно се предвижва към белия дроб, като го запушва и има фатални последици. В 90% от случаите смъртта идва внезапно.

хранене

По време на изследването японските учени установили още, че освен застояването пред телевизора други фактори за появата на емболията са затлъстяването, диабетът, тютюнопушенето и високото кръвно.

За да се избегне развитието на белодробна емболия, учените препоръчват на всеки 30 минути гледане на телевизия или седене пред компютъра да си взимате почивка. Станете, изпънете ръце и крака. Отидете до другата стая, отпуснете мускулите на краката в продължение на пет минути. Това значително ще намали риска от опасното заболяване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати