Все повече мъже страдат от хормонален дисбаланс! Вижте защо

Андропауза

Хормоналният дисбаланс при мъжете става все по-често срещано явление. Естествените промени настъпват след 40-тата година при мъжете и са много подобни на менопаузата при жените. Определят се с термина андропауза. В комбинация с начина на живот обаче положението се утежнява и води до редица здравословни неразположения.

Проявленията на андропаузата са следствие именно на прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон. В същото време нивата на женските полови хормони, естрогените, остават същите или нарастват. В последните години повишаването на нивата на естрогените става все по-често срещано явление. Лекарите са категорични, че причина за това стават както хормоналните изменения у мъжа след 50-тата му годишнина, така и начинът му на живот и хранене. Хормоналният баланс в организма пряко се влияе от некачествените трудносмилаеми храни, допълнително обработени с хормони.

Хормоналният баланс в организма осигурява качество на живот. Дисбалансът нарушава ежедневието. Повишеното ниво на естрогените се обяснява с присъствието на така наречените ксеноестрогени или фалшиви естрогени. Техен източник са най-различни продукти на нефтохимията като месо от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло и бърз растеж, пестициди, пластмаси и емуглатори, които се откриват в почти всички козметични продукти. И тъй като допълнителните дози естроген се разграждат от черния дроб, всеки допълнителен проблем с него влошава положението.

Едно от най-често срещаните доброкачествени състояния при мъжете, което влияе много силно върху качеството на живот на пациентите, е хиперплазията на простатата. Повече от половината от мъжете над 50-годишна възраст страдат от това заболяване - до 80% над 60 години и над 90% при мъжете над 80 години. То се проявява именно като следствие на хормоналния дисбаланс при недоброто усвояване на тестостерона и превръщането му в дехидротестостерон и естроген.

Консерванти

Хиперплазията се лекува с лекарства, които често водят до странични ефекти. Оперативната намеса също е вариант, но не винаги води до желаните резултати. Някои препоръчват и по-щадящи варианти като лекарства, създадени на базата на растителни субстанции. Лошото е, че случаите зачестяват и ако не бъдат взети мерки, за в бъдеще 100 % от мъжете ще бъдат засегнати от състоянието в определена възраст.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати