Първи признаци за психично заболяване при децата

Психическо разстройство
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Психичните заболявания засягат все по-млади хора. С всяка година случаите на агресия при младежите, понякога с фатален край, зачестяват. Това разбира се не означава, че психическите болести и агресията са неразривно свързани.

Мнозинство от хора с душевни разстройства не са агресивни. Светът, близките и приятелите, които не ги разбират обаче, стават причина някои от тях да посягат на живота си. За да не се стига до там, психолозите съветват родителите да следят детето за промени в характера. Ето кои са основните поводи за притеснение:

Външен вид и физически промени. Когато алхимията на мозъка се променя, младежът на първо място губи съня си. Ако състоянието му е тежко, външният вид може да се измени дотолкова, че да стане плашещ. Промените в хранителните навици и апетита пък са индикатор за хранително разстройство.

Промяна в социалните контакти. Когато детето изгуби интерес към любимите си неща, това е знак за притеснение. Цупенето, сърденето и изолацията може и да са типични за тийнейджърите. Депресиите също. Когато станат хронични обаче, е редно да се вземат мерки колкото се може по-рано, за да не се стига до психични неразположения.

Гняв и мисли за самоубийство. Фрази, като Светът ще е по-добър без мен, са повод за притеснение. Нарастващият гняв също. Когато детето се възхищава на насилието, което го заобикаля отвсякъде – филми, видео игри и други, това не е задължително знак за проблем. Когато това стане явно, наситено и отчетливо обаче, вече може да се приеме за индикатор за нещо нередно.

Промени в настроението, странни вярвания и убеждения. Драстичните промени в настроението, ако се превърнат в тенденция, винаги са повод за притеснение. Сигурната вяра в странни феномени и магически способности също е показател за душевно разстройство.

Родителите трябва да се притесняват за детето само ако симптомите станат патологични. Когато животът му се променя и тръгне към по-лошо, е редно да се обърнете към специалист.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати