Странно! Вирусите ни нападат сутрин

Болки в гърлото

Вирусите нападат сутрин. В ранните часове след изгряването на слънцето те са най-опасни за жертвите си.

В Бюлетина на Националната академия на науките на САЩ учените от Университета в Кеймбридж оповестиха интересната си констатация. Те са открили, че смущенията в биологичния часовник на човека излагат организма на по-големи рискове в определени часове на денонощието.

Вътрешният ни часовник работи на смени. Откритието, че сутрин сме най-изложени на болестотворните бактерии, ще доведе до прилагането на нови и много по-успешни методи за справяне с пандемиите.

Лабораторните мишки, които използвали учените за изследването, били заразени с грипен вирус или с вирус, който причинява херпес. Тези, които били заразявани сутрин, показали 10 пъти по-високи вирусни нива в сравнение с останалите и най-вече с тези, заразени в късните часове на деня.

Резултатите са категорични. Учените са използвали двата напълно различни вируси, при които резултатите били идентични.

Бактерии

Специалистите са твърди в мнението си, че дори най-леката инфекция в сутрешните часове се развива много бързо и може да разболее цялото тяло скоростно.

Откритието ще помогне за по-добрия контрол над болестите. Освен това е установено, че нарушаването на биологичния часовник на живия организъм отключва състояние, което позволява на вирусите да се развиват.

Хората, работещи на смени, се оказват най-застрашени от вирусите. Те почиват някои нощи, а други - работят. Точно те трябва да бъдат първите ваксинирани при грипни вируси и пандемии.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати