Мрем от антибиотици! Искат квоти за приема им

Антибиотици

Световно известни лекари призоваха за въвеждането на квоти за прием на антибиотици по време на специален форум, организиран в Мелбърн от Световната здравна организация (СЗО).

Медиците искат да не се приемат повече от девет дози антибиотик годишно на човек, защото в скоро време антимикробната резистентност може да върне човечеството във времената, когато и една проста драскотина е била способна да убие.

Учените призоваха световните лидери да се замислят за заплахата, която би сполетяла хората, ако антибиотиците спрат да действат. Всички трябва да предприемат действия за ограничаването на употребата им сред населението.

Само през месец юни във Великобритания бяха установени близо двадесет случая на антибиотична резистентност. Повечето от пациентите са починали в следствие на доскоро напълно лечими инфекции, с които обаче хапчетата не са успели да се справят.

По повода в Обединеното кралство започна специална програма, целяща рязкото намаляване на антибиотиците и ограничаването на броя на резистентните пациенти наполовина до 2020 година.

На форум в Мелбърн бе представен доклад, че ако сегашният темп на антибиотичната резистентност продължава, след 2020-та всяка година живота си ще губят средно по 10 милиона пациенти и то от съвсем обикновени заболявания.

В момента средният прием на антибиотици в трите най-големи фармацевтични пазара – САЩ, Китай и Великобритания, е 24.7 пункта на глава от населението. С предложените квоти лекарите предполагат, че приемът ще се намали до 8.54 пункта.

Това, смятат учените, ще намали случаите на антибиотична резистентност със 70% и то само до 5 години.

Експертите добавят, че бъдещето намаляване на употребата на антибиотици може да бъде постигнато чрез публични кампании, насочени към лекарите и пациентите, както и забраната за предписване на този вид лекарства при по-леки заболявания като обикновени настинки и сезонен грип.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари