ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Учени: Марихуаната причинява хроничен мързел

Учени: Марихуаната причинява хроничен мързел

Канабис
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Прекарването на часове в унес, дъвчейки постоянно вредни храни като чипс и тестени закуски, е състояние, често свързвано с любителите на марихуаната. Ново изследване показва, че в действителност може да има истина в наложеното мнение, че употребяващите лекия наркотик са мързеливи и мудни.

Учени доказаха, че активното вещество в канабиса влияе на възприятията и пречи на пушачите да се справят дори и с обикновени ежедневни задачи. Изследването показва още, че марихуаната кара употребяващите я да се затворят в себе си, да станат апатични и равнодушни.

Проучването е направено от учените в Импириъл колидж в Лондон и показва, че продължителната употреба на канабис унищожава допамина в мозъка – веществото, вдъхновяващо, най-грубо казано, човешкия дух и каращо ни да сме инициативни и действени. Това, от своя страна, може да доведе до хроничен мързел и дори депресия.

Нивата на допамин в мозъка участват активно в изграждането на човешката мотивация. При изследваните над 4000 доброволци в проучването, всички от които редовно употребявали марихуана, учените открили, че допаминът е на критично ниско ниво.

Във втората част на проучването се включили учени от Университета в Калифорния, които доказали, че редовните пушачи на лекия наркотик са традиционно по-ниско платени, по-малко клалифицирани и имат по-малко престижна работа от тези, които не употребяват канабис.

Също така допълнително изследване на въздействието на тетрахидроканабинола, съдържащ се в марихуаната, установи, че пасивните пушачи на дима от лекия наркотик също са застрашени. Излагането дори и за минута на вторичния дим от канабиса може сериозно да увреди кръвоносните съдове. Дишането на този дим на регулярна основа може да втвърди артериите, което, от своя страна, увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Марихуана

Някои хора гледат на марихуаната като на панацея, която може да лекува всички болести. Но констатациите също подчертават необходимостта от повече изследвания, за да се определи какво причинява тя на човешкия мозък, казва ръководителят на научния екип, провел изследването, проф. Кет Уинстли от Импириъл колидж в Лондон.

В бъдеще ние ще се опитаме да култивираме канабисовите растения, за да блокираме негативните ефекти на тетрахидроканабинола. Това ще позволи тези, които използват медицинска марихуана, да се насладят на ползите от канабиса, но без да изпитват нежелани ефекти, казва още тя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати