Ако сте човек, който пие редовно, трябва да прочетете тази статия!

Алкохолизъм

Макар че повечето от нас се съгласяват с общоизвестния факт, че алкохолът не е особено добър за здравето ни, много от нас не знаят точно колко лошо ни се отразява. Не е известно, например, че той е известен канцероген. Още повече: редовната консумация на алкохол в действителност потиска естествената способност на организма да произвежда изключително важни витамини.

Като се има предвид, че алкохолът е и мощен депресант, то може да ни стане ясно колко негативно може да повлияе както върху психическото, така и върху физическото ни здраве. В такава ситуация изходът често не се съзира и попадаме в капана на порочния кръг – опитваме се да се съвземем от тягостните мисли, консумирайки именно алкохол. А сега нека да разгледаме някои от най-дългосрочните му негативни ефекти върху организма.

Познат канцероген

Много проучвания ясно корелират консумация на алкохол и развитието на рака. Според тях умерената до редовната му консумация води до увеличен риск от развитието на следните видове рак: рак на главата и шията, езофагеален рак, рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

На базата на обширни прегледи на научни изследвания има силен научен консенсус за връзката между пиенето на алкохол и няколко вида рак, казват от Националния институт за рака.

Намалено производство на витамин В12

Проучванията показват, че пиенето на алкохол в излишък понижава нивото на витамин В12 в организма. Ако вече имате дефицит на този изключително важен витамин или предстои да получите, вашето здраве може да пострада значително. Скорошни изследвания доказаха също, че дори и редовна умерена употреба на алкохол може да повлияе на нивото на В12.

Намалена абсорбация на витамин D и калций

Алкохолът пречи на панкреаса и неговата способност да абсорбира калций и витамин D. Градусовата напитка влияе директно на черния дроб, което се отразява на активирането на витамин D. Той от своя страна е необходим за правилната абсорбция на калция. Тази каскада от реакции може да доведе до трудности с костната регенерация.

Увреждане на черния дроб (цироза)

Спиртни напитки

Цироза на черния дроб се получава и от хепатит, но честа причина за болестта е злоупотребата с алкохол. Тя може да доведе до много сериозни, дори фатални последици, а често и единственият начин да се помогне е чрез операция.

Депресант

Въпреки че алкохолът ни действа еуфорично, внушава ни сила и самочувствие, стеснява задръжките ни и стопява дружелюбно границите между хората, той всъщност е депресант, който понижава нивата на серотонин в мозъка. Много хора се обръщат към употребата на алкохол, за да облекчат депресията си, но по този начин не съзнават, че всъщност така я подхранват и тя пуска дълбоки корени в живота им.

Загуба на памет

Консумирането на алкохол забавя процесите в мозъка, което често води до загуба на памет. Прекомерната употреба на алкохол освен това може да доведе до пълен блокаж при желание да си припомните какво сте правили предишната вечер. Може би няма да може да си спомните къде сте били, какво се е случило и дори с кого сте били. С течение на времето може да ви е все по-трудно да се досещате за развоя на реални събития, които се случват, докато сте били трезви.

Какво се случва с тялото веднага и най-вече на следващия ден?

Алкохолът дразни стомаха и червата, което причинява възпаление на стомашната лигавица и забавено изпразване на стомашно съдържимо.

Вие сте дехидратирани! Консумацията на 50 г алкохол с 250 милилитра вода (т.е. около 4 напитки) предизвиква премахването на 600 до 1000 мл (или до 1 литър) вода в продължение на няколко часа.

Алкохолът потиска производството на глутамат, а той е стимулант, чиято работа е да ни държи будни. Когато алкохолното ниво в кръвта достигне нула (т.е. времето на махмурлука), тялото реагира със свръхпродукция на този стимулант, водеща до разстройство на съня.

Според това изследване възможното обяснение защо получаваме махмурлук, се корени в това, че алкохолът влияе на невротрансмитерите, хистамина, серотонина и простагландина.

Колко е твърде много?

Според Канадския център за наркомании и психично здраве, жените трябва да пият не повече от 10 питиета на седмица и не повече от 2 питиета на ден (25 мл = 1 питие). Мъжете трябва да пият не повече от 15 питиета седмично и не повече от 3 на ден. И, забележете, не трябва да се пие ежедневно! Повечето хора едва ли обаче, ако са планирали вече да се почерпят, ще спазят за една вечер определения лимит. По-често се случва постамента 2-3 напитки да бъде утроен. Така например, в САЩ един на шест възрастни прекалява поне 4 пъти месечно, приемайки средно 8 питиета в една вечер.

Алкохол

Интересно е, че макар да излизат много статии, громящи консумацията на алкохол, той продължава да се рекламира толкова силно в традиционните медии. Не се случва често в телевизионни предавания или филми да няма герои, които редовно да се заливат с обилно количество алкохол, както и такива, които да демонстрират в рекламите колко готино, забавно и секси е да разпуснеш с една бутилка в ръка. Излезе информация, че е налице насърчаването на консумацията на алкохол в масмедиите, като тя се равнява на 8 милиарда в паричен еквивалент, предоставени за реклама между 2002-2009 в САЩ.

Ако сте човек, който се радва на отпиването на чаша вино в приятна компания или на две бири понякога, можете доста лесно да пренебрегнете тази статия. Много е вероятно, ако във всеки друг аспект имате здравословен начин на живот, тези негативни ефекти от алкохола да нямат някакво изключително влияние върху вас. Но ако сте човек, който пие редовно, или който използва алкохола като бягство от действителността, тази информация наистина си заслужава да се вземе под внимание.

Защо просто не си дадете почивка от алкохола и ще забележите как настроението ви се подобрява? Ако установите, че го използвате като средство за справяне със стреса, помислете за алтернатива: това може да бъде работата ви, разхождане с кучето, отпочиването за няколко минути в сауната или дори медитирането. Ето и някои от ползите, които веднага ще почувствате, ако ограничите или спрете алкохола:

- Повишено настроение;

- Ще спестите пари;

- По-малко или никакъв махмурлук;

- Повече време, за да свършите нещо ценно;

- Не изразявате съжаление от нещо глупаво, което може би сте направили;

- По-добра памет;

- Здравословен начин на живот.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати