Вирусът Зика причинява Алцхаймер

Зика

Последни изследвания показаха, че вирусът Зика не застрашава само бременните жени и по-точно техните бебета, но и възрастните хора. Според данните заразата може да предизвика големи и трайни увреждания на мозъка.

До сега се смяташе, че инфекцията, пренасяна от комари, е преди всичко свързана с микроцефалия. Това е сериозен дефект, при който бебетата се раждат с малки глави и увреждане на мозъка. Точно и поради тази причина бременните жени бяха предупреждавани да избягват контакта с инфекцията.

С опити върху мишки учени успяха да докажат, че инфекцията може да е също толкова опасна и за възрастните, колкото и за децата. В изследването учени от няколко страни успешно са проектирали вируса да имитира човешката инфекция в организма на мишките, причинена от Зика вируса. Резултатите показали, че вирусът атакува директно незрелите клетки в мозъка на възрастните.

Същите тези клетки са жизнено важни за ученето и паметта. Загубата им води до катастрофални последици, сравними със симптомите, които се наблюдават при хората в напреднал стадий на болестта Алцхаймер. С течение на времето постепенно атаката на тези клетки може да доведе до свиване на мозъка и значимо нарушение на когнитивните процеси, сочат излседванията.

Зика е способна да проникне в мозъка на възрастния и да започне да сее хаос. Това е сложно заболяване. Катастрофално е за ранното мозъчно развитие, но и при съвсем развити мозъци. Още по-страшно е, че първоначалните симптоми са почти незабележими, казва водещият на екипа от учени, провели изследването, и ректор на Института по алергии и имунология в Калифорния, САЩ - професор Султан Сехетра.

Изследването е първото по рода си, което проучва ефекта на вируса Зика върху мозъка на възрастните индивиди. То се извършва с помощта на флуоресцентни биомаркери, които показват с точност коя част от мозъка е нападната от вируса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати