Лекуват рак с паразит, хранещ се с мозъчни клетки

Онкологични заболявания

Още от началото на 20-ти век се знае, че инфекциозните заболявания могат да бъдат сред основните причинители на някои специфични видове рак. Днес повече от обезпокоително е, че близо една шеста от всички ракови заболявания в световен мащаб са причинени от подобни инфекции. Данните показват още, че приблизително два милиона случая всяка година са свързани с такива канцерогенни вирусни, бактериални или паразитни агенти. Около две трети от тях се случват в развиващите се страни като България.

Някои паразити, до които съвременният човек има все по-чест допир, носят значителен риск от рак. Например паразитните червеи Opisthorchis viverrini и Clonorchis Sinensis, които се срещат в рибата, са свързани с повишен риск от развитие на рак на жлъчните пътища. Инфекция с паразитен червей Schistosoma haematobium може да предизвика рак на пикочния мехур. В световен мащаб тези три паразитни инфекции са обвинявани за 8300 нови случая на рак през 2015.

Инфекциите могат да доведат до рак чрез пряко манипулиране на гените, които контролират растежа на засегнатата клетката гостоприемник. Така клетките започват безконтролен растеж. Инфекциите също могат да причинят рак чрез дългосрочно възпаление, което води до промени в засегнатите клетки и в близките имунни клетки или чрез потискане на имунната система на човека, която обикновено помага за защитата на организма от някои видове рак.

Колкото и страшно да звучи казаното по-горе, със знанието за опасностите, дебнещи от инфекциите, учените разработват и успешни методи за превенция. Така наскоро бе оповестено, че е намерен иновативен и дори стряскащ метод за борбата с рака на яйчниците. Учени са установили, че вид паразит, хранещ се с мозъчни клетки и причиняващ рак на мозъка, може да бъде успешно модифициран, така че да лекува успешно рак на яйчниците.

Екипът от изследователи, които стоят зад новото откритие, съобщава, че е разработил метод, чрез който може да се впрегне имунната реакция на организма да локализира присъствието на паразита Toxoplasma Gondii (T. Gondii), срещащ се в котешки изпражнения, и по този начин да излекува появилия се рак на яйчниците.

По-конкретно, протеините на поставения в тялото мозъчен паразит се свързват с протеините на раковото заболяване в яйчниците. Наличието му в тялото предизвиква бурна реакция в организма и антителата унищожават него и раковите клетки на вече съществуващото заболяване.

Към момента учените са провеждали опити върху мишки, като те отчитат успех при 98% от лекуваните животни. Сега експертите работят в посока на усъвършенстване на технологията и прилагането ѝ върху хора.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати