ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Внимание, дами! Есента идва с анемия

Внимание, дами! Есента идва с анемия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k515
Внимание, дами! Есента идва с анемия

Анемията, изразяваща се в липса на желязо, е често срещано заболяване. Малцина обаче осъзнават, че са засегнати. Ако следобед желанието да подремнете не ви оставя намира, а след работа се чувствате скапани, то най-вероятно сте засегнати именно от него.

Желязо-недоимъчната анемия се отключва през есента. Пикът на състоянието е точно преди началото на зимата. Симптомите, по които можете да я познаете, са отпадналост, мускулна слабост, умора, задух, чупливи нокти, косопад, шум в ушите, липса на апетит, главоболие, световъртеж, сърцебиене, бледа кожа и лигавици, склерите на очите, студени крайници и гадене.

Основните засегнати са жените. При напреднала възраст заболяването може да засегне с еднаква сила и двата пола. Това е така, тъй като с годините витамин В12 от храната не се усвоява пълноценно.

Намаляването на желязото, фолиевата киселина и витамин В12 са сред причинителите на анемия. В България огромен брой от хората над 50 години са засегнати от състоянието. Повечето от тях дори не подозират за него.

Когато организмът не получава достатъчно желязо, възможностите на организма чувствително намаляват. Този елемент е основен при образуването на хемоглобина, който пренася кислород до всички клетки.

При анемия яжте храни с желязо

Когато тъканите и клетките не получат нужната им доза, те редуцират функциите си. Това е и причината да се чувстваме отпаднали. Ако забележите този фактор или някой от другите и най-вече – ако се засили през есента, то това е знак за притеснение.

Жените страдат по-често от анемия поради ежемесечната загуба на кръв. Подлагането на диети също не помага на организма да се чувства по-добре. Някои пък просто се раждат със заболяването.

В миналото анемията се е лекувала с консумацията на ябълки със забити в тях гвоздеи. Днес народните методи са заменени с терапия и списък за консумация на храни с желязо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest