Хроничните проблеми със синусите повишават риска от рак

Синузит
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
46.00 лв.
Виж ››

Ново изследване показва, че възрастни хора с хронични проблеми със синусите могат да имат по-висок риск от развитие на някои видове рак на главата и шията.

Изследователите открили връзка между хората на възраст 65 и повече години, които са имали хроничен синузит, и повишения риск от диагностициране с един от трите различни вида рак на главата и шията, в сравнение с по-възрастни хора без такива проблеми.

Синузитът е често срещано състояние, в което синусите се възпаляват, което води до симптоми като назална конгестия, лицево налягане и поява на назален секрет. Състоянието се счита за хронично, ако продължава 12 седмици или повече.

Трита вида онкологични състояния, за които хроничният синузит е обвиняван, са изключително редки. Това са назофарингеален рак (рак на пространството в горната част на гърлото зад носа), орофарингеален рак (който се появява в областта в средата на гърлото, зад устата) и рак на синусите кухини (появява се в носната кухина, където въздухът преминава по пътя си към гърлото, както и в пространствата около костите на носа).

Рискът от тези редки видове рак е с 37% по-висок при хората с хроничен синузит, казва д-р Ерик Енгелс, старши изследовател на раковата епидемиология и генетика към Националния институт за рака в Бетезда, Мериленд.

Резултатите от проучването, направено от екипа, който той ръководи, също така показват, че повишен риск от рак на главата и шията при по-стар човек се появяват в рамките на първата година от поставянето на диагнозата хроничен синузит. Ако в този период не се появи онкологичното заболяване, шансовете драстично намаляват.

Синуси

Данните от изследването могат да хвърлят светлина върху ролята, която хронично възпаление може да играе в развитието на рака, заявяват изследователите. Хроничното възпаление е начин да се отговори на някои въпроси относно връзката между инфекциите и онкологичните заболявания.

Също така може да се хвърли допълнително светлина относно това как реагира организмът на хронични дразнители като тютюнев дим. С течение на времето това възпаление може да увреди здравите клетки, което би могло да насърчи развитието на рак, смятат още учените.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати