Доброто кръвообращение в ключът към дългия живот!

Кръвообращение
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Ново изследване показва, че доброто и здравословно кръвообращение е ключът към дългия живот. До вековна възраст доживяват хората, чието тяло може да изпомпва кръвта до най-далечните краища на мускулите и органите.

Обикновено на тези хора кръвопреносната система може да бъде сравнена с тази на 30-годишните. Твърденията са на съвместен екип от германски, белгийски и италиански учени, които са изследвали десетки столетници от почти всички краища на Европа.

Микроциркулацията на кръвта е система в организма, която доставя кислород до клетките и служи за премахването на отпадните продукти от него. Тя също така контролира кръвното налягане и телесната температура чрез свиването или разширяването на капилярите и доставя нужните вещества на мускулите, кожата и органите.

Друга отличителна черта на столетниците е, че те имат сходно ниски нива на химикала Bio-ADM, който увеличава притока на кръв в капилярната мрежа на организма.

Човешката генетика, намаленият прием на калории, упражненията и средиземноморската диета имат важна роля относно това колко дълго ще продължи човешкият живот. Международният екип от учени обаче е търсил определени биомаркери, които могат да покажат факторите на дълголетието.

Дълъг живот

Ниските концентрации на Bio-ADM показват добре функционираща микроциркулационна система, позволяваща добро кръвоснабдяване на органите и мускулите. Така добрата микроциркулация е това, което прави хората маратонци по дълго живеене, казва участвалият в изследването професор Салваторе ди Сома от университета Ла Сапиенза.

Проучването все пак е начален етап. Но ако успеем да докажем, че Bio-ADM е надежден биомаркер за дълголетие, това ще отвори широко вратите за систематичен анализ на факторите, допринасящи за дълголетието. Ние сме развълнувани, че ще можем да допринесем хората да имат по-добра микроцирулация и по-дълъг живот, казва водещият на международния екип – д-р Андреас Бергман.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати