Спаси живот: Виж как се спира масивен кръвоизлив!

Аптчка

Знанието как да спрете тежък кръвоизлив може да бъде буквално въпрос на живот и смърт. В такава ситуация трябва незабавна реакция, защото статистиката показва, че близо 35 % от жертвите на кръвоизливи умират преди да достигнат до болницата.

Така че, за да знаете какво да правите, ако се сблъскате с жертва на автомобилна катастрофа, трудова злополука или дори терористична атака, преди да дойде специализираната помощ, следвайте тези съвети:

Трябва да знаем какво да търсим

Макар и да изглежда очевидно, масивен кръвоизлив е, когато кръвта изтича бързо от раната. Друг признак е все по-голямата локва с кръв по земята или дрехите на пострадалия. Обикновено в такива случаи пациентът изпада в шок. В такива ситуации от първа необходимост е да открием с точност от къде идва кръвотечението. Не е задължително да притежавате някакви специални инструменти, за да го спрете, освен обичайната аптечка, която всеки би трябвало да има в личния си автомобил.

Инспектирайте раната

За да откриете по-лесно раната, дрехите на жертвата трябва да бъдат премахнати или откъснати, за да имате по-добра видимост и поле за действие. Ако има някакви частици или отломки в раната, експертите съветват те да се премахнат, ако е възможно.

Внимавайте, ако обектите са по-големи, махането им може да предизвика още по-масивен кръвоизлив. Избягвайте и прекия натиск върху раната, за да не вкарате парчетата по-навътре в нея. В такива ситуации притискайте травмата от двете ѝ страни.

Прилагане на натиск

Доктор

Това е от съществено значение. Така жертвата ще има най-голям шанс да остане жива. При по-сериозна рана пострадалият може да почине в рамките само на няколко минути. Използвайте ръкавици, за да притиснете раната.

Ако нямате в наличност, а случаят е спешен, може да ползвате кърпа и дори част от дреха. Така ще предотвратите евентуални инфекции. Необходим е силен натиск за дълъг период от време, за да се спре кръвта. Ако е необходимо, ползвайте дори и коленете.

Вдигнете ранения крайник

Ако масивното кръвотечение е от крак или ръка, вдигнете ранения крайник над нивото на сърцето. Процесът ще помогне да се запази кръвта в тялото, ще допринесе за намаляване на болката и евентуално възпаление. Покрийте пострадалия с нещо, за да се запази топлината в тялото му и така да се предотврати изпаднето му в шок.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати