Ето кои са знаците, че трябва да намалите алкохола

Алкохол

Всички сме били в ситуация, в която една напитка води до втора, трета или може би повече. Знаете и какво е чувството на следващия ден. Да кажем, че изпитвате леко чувство на вина, наред с гаденето и главоболието.

Понякога изниква и въпросът трябва ли да ви тревожи вашето пиене. Обикновено обаче го забравяме веднага след като физическото ни състояние се подобри. От Европейския център по зависимости (ЕЦЗ) обаче не забравят лесно такива неща. По този повод наскоро разпространиха няколко неща, които трябва задължително да знаем за алкохола. Освен това определиха и какви са признаците, за които трябва да следим, за да разберем, че пиенето ни е проблем и трябва да намалим алкохола.

Разбира се, алкохолът е легален в Европа и, каквото и да ви говорят, той стимулира социалното взаимодействие. Но прекомерната му употреба може да подкопае физическото ви здраве и да доведе до редица заболявания, някои от които ракови (по последни изследвания около 60).

Какво е безопасното количество?

Центърът по зависимости препоръчва здравите мъже и жени да не консумират повече от две стандартни спиртни питиета на ден. Всичко друго е извън нормата и трябва да се приеме като знак за повишено и носещо риск ниво на консумация на алкохол. Анализи показват, че ако човек пие по-малко от това, вероятността той или тя да страда от продължително заболяване, свързано с алкохола, е приблизително един на всеки 100. Надвишаването на тази норма увеличава риска с 35%.

Защо консумацията под 18 е забранена?

Бременните жени трябва да избягват алкохола поради възможността той да премине през плацентата в ембриона. Това може да повлияе на мозъка и други органи на детето. Също така мозъкът на младите се развива до 17-18-годишна възраст и консумацията на спиртни напитки сериозно намалява капацитета му.

Знаците, че прекалявате с алкохола

Бира

Каквото и да е нивото на консумация на алкохол, съществуват дългосрочни и краткосрочни риск за човека. Нещата стават обаче изключително сериозни, когато се появи нуждата от едно питие, без да има специален повод за това. Също така сериозен знак, че има проблем е, ако изпитате тази нужда още сутринта преди закуска. Друг важен признак е, че с течение на времето са ви необходими все по-големи количества алкохол за постигане на интоксикация.

Как да намалите алкохола?

Не е нужно да спирате алкохола. Той е част от нашия свят и в малки количества е полезен. Наложете волята си обаче и си определете два дни от седмицата, в които да не пиете. В останалата част от седмицата не консумирайте повече от две питиета. Хубав вариант е да избягвате консумацията в делничните дни, а да му отпуснете края в почивните (не повече от 2 до 4 питиета, разбира се). Избягвайте спиртните напитки, а ако не можете без алкохол, съсредоточете се върху бира и вино.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Георги Дюлгеров
Георги Дюлгеров
08.01.2017 17:24
Да не говорим за всичките вреди, които може да нанесе като нарушения на органите, чернодробни заболявания, панкреатит, сърдечна недостатъчност и други...
1
0