Симптоми при недостиг на йод

Щитовидна жлеза

Един от най-важните елементи за нормалната функция на организма е йодът. Неговата основна грижа е поддържането на щитовидната железа и производството на синтезирани хормони.

Можем да си набави йод чрез течности и храна, както и с някои видове лекарства. Около 5% от дневния ни прием на елемента идва с водата, която пием, 5% получаваме от въздуха, 60% идва от храната с животински произход, а 30% си набавяме от тази с растителен.

Концентрацията на йод в кръвта на клинично здрав човек е около 10.6%. По-малко количество предизвиква отклонения в работата на щитовидната железа. За поддържането на нормални нива на елемента дневният прием за възрастен човек не бива да бъде под 150 мл. При бременните жени дозата трябва да бъде двойно по-голяма или около 300 – 400 мл. За децата на възраст до 15 години дневният прием на йод не трябва да спада под 70 мл.

Системният недостиг на йод обаче е все по-често явление, като причините за това са най-различни. Недостатъчното количество на елемента може да доведе до проблеми със сърцето, кожата, функционирането на стомашно-чревния тракт и дори умствената дейност.

Първите характерни симптоми за недостига на йод са общата отпадналост, неразположение, потиснато настроение, склонност към настинки. През първия етап на йодния дефицит проблемите са още малко и слабо се усещат, защото в щитовидната железа все още има скрити резерви от елемента.

Йоден дефицит

При продължителен недостиг на йод самата жлеза започва видимо да се подува. Появяват се органна дисфункция и болки по цялото тяло. Метаболизмът се забавя и човек рязко напълнява.

Характерни неразположения при състоянието са апатията, сънливостта, летаргията. Те рязко променят дори начина на живот на човека, правейки го неактивен и демотивиран.

Липсата на йод може да причини и проблеми със зачеването и износването на плода. При деца йодният дефицит води до развитието на кретенизъм, чиито симптоми са забавен растеж, умствена изостаналост, нарушаване на пропорциите на тялото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати