Ставате твърде рано? Застрашавате здравето си!

Ранно ставане

Хората, които стават преди изгрев слънце, излагат здравето си на опасност, категорични за австралийски специалисти. Пред Дейли експрес учените казват, че са открили връзка между ранното ставане и здравословните проблеми.

Според експертите от Университета в Мелбърн ранобудните страдат от Социален синдром при смяна на часовите пояси. Този термин обяснява разликата между принудителното и естествено събуждане.

При изгрев слънце нивата на мелатонин в организма падат и се повишават нивата на кортизол, като този хормонален обмен е характерен само за естественото събуждане.

Ако обаче се събуждате чрез аларма, при нивата на двата хормона се отчитат смущения.

Този дисбаланс с времето може да доведе до риск от инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет и депресия.

За да запазите нивата на хормоните в здравословни граници, учените препоръчват да се събуждате с тонове, които имитират ранното утро, а не със силни и пищящи звуци, които ще стреснат всеки.

Разсънване

Препоръчително е също първо да закусите добре, а едва след това да пиете кафе. Вкусната и топла закуска е задължителна, когато ви се налага да ставате рано през по-студените месеци от годината.

Ако ви е трудно да станете, може малко след като се събудите, да масажирате главата и най-вече областта около ушите си, защото това ще задвижи кръвообращението и ще усили бодростта.

Хитър трик е и да сложите телефона или будилника, който ви събужда, по-далеч от себе си, така че да сте принудени да се изправите, за да го изключите.

Не стойте в тъмнина, а веднага включите осветлението, защото това ще забави притока на мелатонин, който ви кара да се чувствате сънливи, и ще ви помогне да се събудите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати