Ставате твърде рано? Застрашавате здравето си!

Ранно ставане
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Хората, които стават преди изгрев слънце, излагат здравето си на опасност, категорични за австралийски специалисти. Пред Дейли експрес учените казват, че са открили връзка между ранното ставане и здравословните проблеми.

Според експертите от Университета в Мелбърн ранобудните страдат от Социален синдром при смяна на часовите пояси. Този термин обяснява разликата между принудителното и естествено събуждане.

При изгрев слънце нивата на мелатонин в организма падат и се повишават нивата на кортизол, като този хормонален обмен е характерен само за естественото събуждане.

Ако обаче се събуждате чрез аларма, при нивата на двата хормона се отчитат смущения.

Този дисбаланс с времето може да доведе до риск от инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет и депресия.

За да запазите нивата на хормоните в здравословни граници, учените препоръчват да се събуждате с тонове, които имитират ранното утро, а не със силни и пищящи звуци, които ще стреснат всеки.

Разсънване

Препоръчително е също първо да закусите добре, а едва след това да пиете кафе. Вкусната и топла закуска е задължителна, когато ви се налага да ставате рано през по-студените месеци от годината.

Ако ви е трудно да станете, може малко след като се събудите, да масажирате главата и най-вече областта около ушите си, защото това ще задвижи кръвообращението и ще усили бодростта.

Хитър трик е и да сложите телефона или будилника, който ви събужда, по-далеч от себе си, така че да сте принудени да се изправите, за да го изключите.

Не стойте в тъмнина, а веднага включите осветлението, защото това ще забави притока на мелатонин, който ви кара да се чувствате сънливи, и ще ви помогне да се събудите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати