Защо е добре да приемаме триптофан като хранителна добавка?

Триптофан

Напоследък все повече доктори ни препоръчват приема на хранителни добавки, а ние, от своя страна, се замисляме защо това е необходимо при положение, че водим достатъчно здравословен начин на живот и следим какво ядем и пием.

За съжаление е редно да се сподели, че лекарите са напълно прави. И то не само защото това, което ядем и пием не е същото като едно време. Просто в нашето ежедневие, което е свързано и с много стрес, тялото ни не успява да абсорбира напълно онези жизнено важни аминокиселини, минерали и витамини, които са му необходими.

Такъв е и случаят с триптофана. Тази изключително важна за човешкото здраве аминокиселина не е от онези, които тялото ни успява да произвежда само. И трябва да си набавя с храната и с хранителните добавки.

Богати на триптофан са месото, яйцата, млякото, млечните продукти и семената. Но, от една страна, не можем да контролираме чрез храната какво количество триптофан получаваме, нито пък можем да следим дали сме го абсорбирали пълноценно.

А защо е толкова важен триптофанът? Защото чрез приема му тялото ни започва да произвежда серотонин - изворът на щастието. Именно серотонинът възвръща доброто ни настроение и способства за здравия ни сън. Без него ще изпаднем бързо в депресия и дори ще започнем да изпитваме агресия.

Също така е доказано, че когато тялото ни произвежда достатъчно количество серотонин, ние успешно се борим и с наднорменото тегло. Не е ясно дали това се дължи само на факта, че сме си осигурили така необходимото ни спокойствие, но ако се зачетете в съдържанието на хранителните добавки за нормализиране на теглото, ще откриете, че в голяма част от тях се съдържа и триптофан.

Тиквени семки

Той е важен не само заради производството на серотонин. Чрез него човешкият организъм произвежда и необходимите количества витамин В3, познат и като ниацин. Благодарение на него се понижават нивата на лошия холестерол и се повишават нивата на добрия. Той се грижи да имаме добро зрение, красива кожа и коса.

Така че, ако искате да се възползвате от всички ползи на триптофана, за да сте сигурни, че го приемате в достатъчни количества, е добре да се снабдите с някоя от хранителните добавки, в които се съдържа той. А разнообразието от марки и продукти е голямо.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари