Алкохолът убива мозъчни клетки и други заблуди, в които вярваме

Пиене на вино

В днешното информационно общество ежедневно биваме затрупвани с информация до такава степен, че можем в определен момент буквално да блокираме и да започнем да се боим едва ли не от всичко. Това важи в пълна степен за здравето. С толкова много факти за здравословния начин на живот ни обстрелват всеки ден, че мнозина от нас вярват, че всичко е вредно. Всеки здравен съвет, преповтарян и преповтарян, в един момент се изкривява и започва да носи грешна информация. Ето и най-разпространените медицински заблуди сред обществото, в които мнозина вярват безрезервно.

Солариумите носят риск, но са безопасни

Много хора вярват, че солариумите са безопасни, стига да не разполагат с UVB лъчи. Естествено, че тази информация се разпространява от фирмите производители. Истината е, че всички солариуми са изключително опасни, независимо дали използват UVA или UVB лъчи. Световната здравна организация дори посочва солариумите като една от водещите причини за рак.

Плуване след хранене предизвиква спазми

Много хора вярват, че плуването веднага след хранене предизвиква спазми. Това обаче не е така. Веднага след ядене голямо количество кръв отива към храносмилателната система, далеч от мускулите. Това намалява способностите за плуване, но не причинява в никакъв случай спазми.

Плуване

Алкохолът убива мозъчни клетки

Алкохолът всъщност не убива всички мозъчни клетки. В действителност само вреди на краищата на невроните, когато се приема в големи количества. Ефектът е временен и след няколко дни въздържание щетата се възстановява.

Дебелеем повече, когато ядем през нощта

Калориите са си калории. Няма значение по кое време на денонощието ядем. От значение е колко и какво консумираме. Организмът усвоява по един и същ начин приетите от нас вещества, независимо по кое време са постъпили.

Морковите подобряват зрението

Морковите не подобрят зрението. Нашите фоторецептори не са по-добре, защото ядем моркови и други зеленчуци, богати на витамин А. Те обаче са полезни за предотвратяване на макулна дегенерация, която е водеща причина за слепота при хората на възраст на 60 и повече години.

Веган момиче

Постенето чисти тялото от токсините

Няма научно доказателство, че лишенията могат да ни помогнат да се отървем от токсините. Тази задача е на черния дроб, бъбреците и далака.

Можете да се отървете от хълцането, ако някой ви стресне

Хълцането представлява спазми на диафрагмата. Няма научно доказателство, че изненадващата уплаха може да преустанови този физически процес.

Ако си пукате пръстите, ще заболеете от артрит

Въпреки че има много изследвания за причините за развитие на артрит, нито едно не е доказало връзка между болестта и пукането на пръсти. Все пак го избягвайте, защото е изключително дразнещо за околните.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати