Спират разпространението на рака с лекарство против настинка

Лекарства

Ново проучване твърди, че лекарство за обикновена настинка може да се използва за спиране на разпространението на рака на пикочния мехур. Изследователи в Япония установили, че нестероидни противовъзпалителни лекарства прекратяват разпространението на рака в мишки, които имат намалена устойчивост на химиотерапия.

Резултатите будят надежди, че в скоро време ще се намери лечение на заболяването, от което миналата година в Европа починаха близо 89 хиляди души.

Ракът на пикочния мехур може да се раздели на два вида – немускулен инвазивен вид и мускулен инвазивен вид. Вторият вид обикновено се лекува с лекарства като цисплатин, но в последните години се забелязва тенденция болестта да става устойчива на лечението и бързо да се разпространява в другите органи.

В изследването, проведено от университета Хокайдо, маркирали със светещ ензим клетките на човешкия рак на пикочния мехур. Така те започнали да светят и учените можели да проследят реакцията им към различни видове терапия.

Тези клетки били инжектирани в организмите на 100 лабораторни мишки. Половината от тях били лекувани с флуфенамова киселина (лекарство против настинка), а на другите прилагали стандартните средства за борба с болестта.

Лекар

След около 45 дни учените открили метастатични тумори в черния дроб, белите дробове и костите на гризачите, лекувани по обичайния начин. В другата група лабораторни животни обаче резултатите били коренно различни. Едва при 15% от тях имало утежняване на симптомите на болестта.

При останалите животни развитието на рака било спряло и мишките можели успешно да бъдат лекувани с химиотерапия. Сега японските учени вярват, че са открили ефикасен и много по-евтин метод за потискане на разпространението на болестта.

Ракът на пикочния мехур е деветият най-смъртоносен рак в света. Всяка година в световен мащаб от него умират около 350 хиляди души, като пик в болестта е 2012 година, когато от него са загубили живота си 750 хиляди човека.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари