Взимайте витамин D срещу депресия и психоза

витамин D

Според ново проучване недостигът на витамин D в организма води до остеопороза, рахит и тежка депресия. Учените са установили, че човешкият организъм най-рязко губи от ценната съставка през есента, което и обяснява тежките депресивни състояния, които се диагностицират през този сезон.

Точно и поради тази причина Европейският център по медицина препоръчва хората да взимат добавки витамин D през последните четири месеца на годината. Важната съставка обикновено се набавя чрез излагане на пряка слънчева светлина и консумация на някои видове по-мазна риба, но през есенните и зимните месеци набавяните количества са крайно недостатъчни.

Недостигът на витамин D, освен с костни заболявания като рахит и остеопороза, се свързва и с проблеми в мускулната тъкан. Също така липсата му значително намалява доставката на допамин в мозъка. Допаминът играе основна роля за настроенията и състоянието на мозъка.

Констатациите на новото проучване се базират на няколкогодишни изследвания на близо 230 пациента, лекувани от психопатично разстройство и 160 психично здрави човека. Проучването е на Международната психиатрична асоциация, която е базирана в Милано.

Учените открили, че има здрава връзка между ниските нива на витамин D и по-високите нива на негативни симптоми и депресия сред хората с психоза. Недостигът му лесно се свързва и с намалената словесна непринуденост и конгнитивните нарушения.

храни с витамин D

Като извод от изследването си учените препоръчват витамин D да се ползва като задължителна съставка при лечението на хората с психоза, а от психически здравите да се приема профилактично като задължителна добавка за превенция на такива състояния.

Хранителните продукти, които съдържат значими количества витамин D, са сравнително малко. Две категории храни са основни източници. Единият е маслото от дроб на треска, при което концентрацията зависи от източниците на маслото и начина на преработване. Другата категория са млечните продукти. Млякото се счита за основен източник на витамин D, като концентрациите зависят отново от качеството на млякото и преработката. Педиатрите препоръчват на малките деца да се дава пълномаслено мляко, което е богато на толкова важния витамин.

Най-добрият вариант за набавяне на витамина през есента и зимата са таблетките. Препоръчителната доза е 15 микрограма за жени и 20 микрограма за мъже.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати