ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Нанороботите – бъдещето на медицината

Нанороботите – бъдещето на медицината

Нанороботи

Науката и технологиите в последно време дадоха неимоверен тласък на медицината. Модернизирани инструменти, нови методи за лечение, иновативни техники за диагностициране – всичко това прави медицината една много по-ефективна и полезна за хората дисциплина.

В близкото бъдеще се предвижда още една сериозна стъпка в тази насока. В прясно създадения сектор медицинска роботика ще се открият методи за вкарване на малки роботи в човешкото тяло. С тях различни видове терапии и медикаменти ще бъдат транспортирани в човешкото тяло.

Минироботите ще имат много приложения. Първото засяга основната задача на всеки доктор – поставянето на точна диагноза. Наноробот в тялото ще помогне за по-прецизните заключения. Малки колкото муха, те проникват директно през кожата и носят със себе си сензори и инструменти, които помагат за конкретизиране на болестта.

Нанороботите ще заместят агресивната хирургична намеса. Те ще отпушват кръвоносни съдове и ще атакуват болестотворните клетки директно. До момента са разработени микроботи с формата на морската звезда. Те вече се използват за биопсии директно вътре в тялото. Те взимат проба директно от тъканта, независимо на колко труднодостъпно място се намира тя. Малките помощници се връщат обратно с помощта на магнитен катетър.

За отпушването на артерии пък се използват роботи, подобни на миниподводници. Едно стесняване на кръвоносните съдове води до инфаркти и инсулти. Когато нанороботът обработи стеснението обаче, хирургът разрешава проблема с лекота.

Може би най-очакваното приложение на нанороботите е доставянето на лекарства. Те ще ги транспортират до труднодостъпни места вътре в тялото. Това ще позволи да бъдат третирани и лекувани сериозни заболявания като рака. Лечението на туморите е затруднено от факта, че инжектирането им директно с лекарства води до разкъсване на образуванието, което води до разпространяването им наоколо. Един наноробот обаче може да го достави на място, без да използва спринцовка. За тази цел се създават нанорибки – роботи, които ще се движат из тялото, насочвани чрез използването на магнитно поле.

Нанотехнологии

Медицината очаква много от нанороботите. Промените ще направят всяко посещение при доктора в пъти по-ефективно. Освен това те ще помогнат на специалисти в реално време да поставят диагнози и да взимат решения, дори да се намират на другия край на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати