Отлагането на алармата сутрин ви съсипва

Сутрешна аларма

Без значение колко спите, понякога, след като алармата ви за събуждане се включи, усещате, че имате нужда от още няколко минути сън. Точно и затова отлагате досадното звънене за след 10 минути. Много често този процес се повтаря, потретя и така нататък.

Дори и да мислите, че тези 10, 20 или 30 минути екстра сън ще повишат вашите енергийни нива, грешите. Според експерти отлагането на алармата увеличава умората, кара ни да бъдем сънливи през целия ден и в крайна сметка ни вреди.

Това е така, защото екстра минутите като цяло не са достатъчни тялото ни да потъне отново в дълбок сън. Нещо повече – тези резки смени на състоянието от заспало в будно кара мозъка ни да се обърква, което, от своя страна, разстройва целия ни биологичен часовник.

Винаги трябва да ставаме при първото позвъняване на нашата аларма, казва професорът по поведенческа психология д-р Дан Ариели. Ако искате да станете в 7.00 часа, не навивайте алармата си в 6.40, като си оставите две паузи за сън от 10 минути до желания час. Това може да разстрои организма ви и да ви навреди здравословно, добавя още той.

Телата ни се справят добре, когато ги поставим в строг и праволинеен режи. Трябва да станем веднага след като чуем алармата. Когато си играем с бутона за отлагането ѝ, ние лъжем себе си и изпращаме противоречиви сигнали на тялото си, казва още Ариели.

Експертът обяснява, че, ако не можем да се събудим сутрин, това означава, че тялото ни не получава качествен и здравословен сън. С отлагането на алармата ние задълбочаваме тези наши проблеми. В такива ситуации, ако ни е грижа за здравето ни, следва да си осигурим препоръчителните 7 до 9 часа сън.

Събуждане

Липсата на сън може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори различни видове рак. В последното десетилетие анализи показват, че близо 45% от населението на Европа страда от системно недоспиване. Факторите за това са много – от развитието на технологиите до все по-шумната и препълнена с дразнители градска среда.

За да се наспивате добре, трябва да се стремите всяка вечер да си лягате по едно и също време. Освен това експертите препоръчват да изнесете телевизора от спалнята и да не използвате смартфона или таблета си в леглото или непосредствено преди сън.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати