Пийте чаша вино преди цигара. Вижте защо

Червено вино
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
24.40 лв.
Виж ››

Виното е напитката на боговете, но според последни изследвания трябва да стане любима и на пушачите. Изследователи твърдят, че една чаша червено вино може да предотврати някои от щетите, които причинява тютюнопушенето.

Гроздовата напитката съдържа химикали, които предпазват лигавицата на кръвоносните съдове от краткосрочно увреждане, сочи нови проучване. Учените от университета Саарланд в Германия изследвали ефектите на пушенето върху кръвта и артериите на 20 здрави непушачи, които доброволно се съгласили да вдишат дима от три цигари.

Половината от доброволците били накарани да пият червено вино един час преди тютюнопушенето до достигането на 0.75% алкохол в кръвта им. Другата половина останали трезвеници до завършване на експеримента.

След това германските учени изследвали биопоказателите на всички участници. Оказало се, че пиенето на вино предотвратява отделянето на микрочастици от стените на артериите, тромбоцити и бели кръвни телца. За този вреден процес се знае, че е в резултат на тютюнопушенето.

Виното също така намалява възпалението и забавя генетичния процес на стареене на клетките, свързан с ензима теломераза. Предишни изследвания са показали, че тютюнопушеното удвоява производството на този ензим.

Цигари

Изследването показало, че при трезвените доброволци в експеримента нивата на теломеразата са се повишили с 56% след като били изложени на цигарения дим, а на попийналите доброволци – с по малко от 20%.

Целта на нашето изследване бе да проучим ефектите от виното върху сърдечносъдовата система. Може да се каже, че случайно открихме, че то до такава степен може да ни предпази от повечето от вредните ефекти на тютюнопушенето, обяснява водещият на изследването д-р Виктория Шварц.

Учените обаче са доказали полезните ефекти, които виното предоставя срещу цигарения дим само върху млади и здрави непушачи. Те все още не се наемат да твърдят, че то ще има същото действие върху възрастни, болни или заклети пушачи.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати