ezine.bg»Статии»Здраве»Що е то булимия?

Що е то булимия?

Що е то булимия?

Булимия е болезнено състояние, което се характеризира с неконтролируеми пристъпи на глад.

В действителност булимията е психическо заболяване, проявяващо се чрез проблеми при приема на храна. Съответно, лечението на булимия е възможно чрез два подхода: корекция в хранителния режим и разрешаване на психологическите проблеми, довели до появата на булимия.

Най-често жертвите на булимията са млади жени, изпаднали в депресивни състояния. В много случаи те са способни да доведат до неконтролируем прием на храна, който неминуемо оказва влияние върху външния вид на човек.

Що е то булимия?

При булимията се наблюдава рязко повишаване на апетита, което води до поглъщане на храна в големи количества. След което от страна на тялото настъпва обратната реакция: организмът се опитва да се очисти от консумираната храни с всички средства.

Тогава жените прибягват до повръщане като използват разхлабителни средства. През цялото време те продължават да са под стрес, изпитват чувство за угризения на съвестта заради неправилното хранене.

Ето защо при случаи на булимия една жена трябва да се консултира не само с диетолог, но да потърси също и помощта на психотерапевт, който да определи истинските причини за неконтролируемите пристъпи на глад.

Всъщност, както вече споменахме, в повечето случаи това се дължи на стрес, депресия, проблеми в личния си живот и други психологически фактори, отговорни за лошото настроение.

Можем да разграничим следните психологични симптоми, водещи до развитието на булимия. Когато човек изпитва вина или комплекс за това, че не е такъв, какъвто всъщност му се иска. Човек, който е прекалено зависими от мнението на хората около себе си. В този случай той може да прояви слабохарактерност и да не намира сили да контролира себе си и апетита.

Физиологичните симптоми на тежката бумилия се характеризират с рязко покачване на теглото, поява на зъбен кариес, мускулни болки, подуване на околоушната жлеза, дразнене в гърлото.

Как да се справим с булимията? В съвременната медицинска практика за лечение на булимия се използва комбинирана терапия: психолог, терапевт, диетолог. За да има ефект лечението немаловажна е ипомощта от страна на приятели, семейство или други хора, преборили булимията.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати