ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Три чаши кафе на ден пазят от деменция

Три чаши кафе на ден пазят от деменция

кафе

Учени твърдят, че пиенето на три чаши кафе на ден намалява риска от деменция. Умерената консумация на кофеин може да предотврати образуването на токсични бучки в мозъка, свързани с болестта на Алцхаймер.

Данните са от ново изследване, което доказва, че редовният прием на кафе спомага за запълване на тялото с мощни антиоксиданти, които стимулират познавателната функция. Освен срещу деменция, кофеинът може да помогне да се предотврати появата на Паркинсон и други неврологични заболявания.

Дълго време учените по света спореха дали кафето е вредно, или е полезно за организма. Предишни изследвания показваха, че честата консумация на кафе може да доведе до аборт и да насърчи инфаркт или инсулт. Също така съществуват данни, че прекаляването с кафе може да доведе до безпокойство, киселини в стомаха и утежняване на симптомите на менопаузата.

Според новото проучване, което обединява почти всички изследвания на тонизиращата напитка в последните 10 години, кафето има почти чудотворно въздействие за организма срещу болестите на ума и неврологичната система.

Редовният прием на кафе влияе благотворно на конгнитивните способности, като възбужда невроните и поддържа целия мозък в активно състояние. Този ефект обаче не се вижда в безкофеиновото кафе, което доказва, че най-важният елемент на кафето е самият кофеин.

пиене на кафе

След внимателно проучване учените заключили, че ниските и средни нива на кофеин в организма увеличават значително риска от Алцхаймер. В публикуваните резултати умерената консумация (около 3 кафета на ден) намалява риска от Алцхаймер и деменция с 27 процента. Основната причина за това е, че кофеинът стимулира централната нервна система.

Европейският орган за безопасност на храните твърди, че приемът на до 400 мг кофеин, което е съдържанието на пет чаши кафе, на ден не представлява риск за здрави възрастни, които нямат сърдечно-съдови заболявания.

Преди обаче всички да се втурнем да пием кафе, следва само да съобщим, че проучването е поръчано и финансирано от шест от най-големите кафе компании в Европа: Иликафе, Йакобс Дау Егбъртс, Лаваца, Нестле, Паулиг и Чибо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати