Откриха защо някои обичат алкохола, а други - не

Алкохол

Хормонална връзка между черния дроб и мозъка, която регулира консумацията на алкохол, може да помогне на учените да разработят нови методи за лечение на хората, които имат проблеми с пиенето.

В ново проучване учени от Кралския колеж в Лондон са доказали, че чернодробният хормон, наречен FGF21, играе важна роля за определянето на лимитите на човешкото пиене. За да докажат тази своя теория, експертите са анализирали ДНК проби, взети от 105 000 европейци, които били и разпитани за седмичните им навици за пиене.

Изследването открило подчертана взаимовръзка между FGF21 и ген в мозъка, наречен beta-Klotho, при около 40% от участниците. Тези хора имали подчертано по-малка консумация на алкохол.

Втората фаза на изследването се прехвърлила на опити с мишки. Учените установили, че мишки, които нямат връзка между чернодробния хормон и мозъчния ген, са по-привлечени от алкохола. Така учените заключили, че влиянието на FGF21 върху консумацията на алкохол до голяма степен зависи от дейността на beta-Klotho.

Нашето изследване показа непризната преди чернодробно-мозъчна пътека, която регулира консумацията на алкохол при хората. Вече смятаме, че е напълно възможно тази връзка да бъде направена и при хора, които я нямат, и по този начин да лекуваме терапевтично тези, които имат проблеми с алкохола. За да се случи това, желанието за консумацията му трябва да бъде намалена, казва водещият на изследването професор Гюнтер Шуман.

Алкохолизъм

Резултатите ни показват интригуваща обратна връзка, при която FGF21 се произвежда в черния дроб в отговор на прекаления прием на захар и алкохол, като след това се действа директно върху мозъка, за да се ограничи потреблението, казва още той.

Учените предполагат, че при активизирането на beta-Klotho той събужда и съседните гени да спрат нежеланото потребление. Ако това се докаже, те смятат, че по този начин може да се засили възпиращото въздействие и да се събуди непоносимост към алкохола.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати