Откриха причината за една трета от всички случаи на аутизъм

Аутизъм

Една трета от случаите на аутизъм се причиняват от ниски нива на един-единствен протеин в мозъка. Това показва ново изследване на състоянието при лабораторни мишки. Данните могат да доведат до нови методи за лечение на аутизма.

Отдавна се знае, че хората със заболяването имат по-ниски нива на протеина nSR100, но учените не знаеха дали това е симптом или причина за появата му. Учените обаче сега са открили, че когато изкуствено намаляват нивата на nSR100 в мишите мозъци, гризачите започват да проявяват аутистично поведение. Точно по тази причина авторите на изследването смятат, че ниските нива на протеина водят до аутизъм.

Успешно доказахме връзката между nSR100 и аутизма. Ясно е, че колкото повече намаляват нивата му, толкова по-ясно се проявяват аспектите на състоянието, обяснява водещият на изследването – професор Сабине Коредес от изследователския център Лунфийлд-Тананебаум в Торонто, Канада.

Лабораторните тестове са показали, че дори и при 40% спад в нивата на протеина мишките започват да показват аутистично поведение.

Протеинът nSR100 действа като регулатор в мозъка. Неговата основна дейност е да създава нови протеини, които служат като градивни елементи на клетките в мозъка. Тези открития предполагат, че аутизмът отчасти се появява поради неправилно снабдени с протеин мозъчни клетки, което може да доведе до много различни ефекти върху поведението.

Мишките с намалени нива на протеина показвали специфично отклонение. Те избягвали социално взаимодействие и били много по-чувствителни към шума. Когато нивата на nSR100 на гризачите били увеличени, аутистичните признаци при тях чувствително намалели, а при някои дори изчезнали.

Аутисти

Авторите на изследването предлагат изкуствено да се увеличи количеството на протеина и при пациенти с аутизъм, защото така може да им се подобри състоянието.

Вместо да се фокусираме върху отделни мутации, свързани с аутизма, много по-добре би било да стимулираме регулаторните части на мозъка и по-специално тези, които са отговорни за производството на nSR100. Смятаме, че в близко бъдеще по този начин ще можем да подобрим състоянието на хората с аутизъм и да им помогнем да се справят с поведенческите си дефицити, обнадеждени са учените.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари