Доказаха съществуването на грип, засягащ само мъжете

Грип

Проучване доказа, че съществуват някои инфекциозни заболявания, които са много по-вредни за мъжете, отколкото за жените. Конкретно учените от Лондонския университет открили грип, който засяга основно силния пол, като заболелите от него мъже страдат от много по-тежки симптоми. Освен това заболяването при тях протича с редица усложнения и за много по-дълъг период от време.

Отделно от това британските учени доказаха, че някои вируси не засягат толкова силно жените, защото искат да се предават на бъдещето поколение по време на бременността, раждането и кърменето.

Вирусите се развиват по начин, който е много по-малко опасен за жените, като целта е да се запази женското население, заявява изследователят Франческо Убеда. Вирусът иска да се предаде от майката на детето или чрез кърменето или просто чрез раждането. Мъжете, от своя страна, са по-податливи на вируси и при тях леталният край е много по-обичаен, особено ако са заразени с варицела, туберкулоза и други опасни заболявания. Смъртността при силния пол е два пъти по-висока, казва още ръководителят на изследването.

Доскоро разликата в смъртността между половете се отдаваше на по-силната имунна система на жените. Сега обаче с новото изследване се доказа, че причината е мутация във вирусите. Според изследователите вирусите са се развили до степен, в която могат да определят в какъв организъм са попаднали – мъжки или женски. Засега те обаче не могат да кажат как става това разпознаване.

Според тяхна теория в бъдеще сериозни инфекциозни заболявания могат да бъдат лекувани като се разработи метод, чрез който вирусите да бъдат заблудени, че се намират в женско тяло. По този начин заболяването трябва да протече в по-лека форма, която да пощади организма.

Мъжки грип

Изследователите са използвали математически модел за изучаване на ролята, която полът играе в поведението на вирусите. Техните открития показват, че теоретично е възможно вирусите да могат да се изиграят и следователно да бъдат по-малко опасни за цялото човечество.

Конкретно мъжкият грип, който учените са открили, е разновидност на свинския грип. Около 85% от заболелите от него са мъже, като 2% от случаите са имали летален край. Починалите били само и изключително мъже на възраст на и над 65 години.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати