С нова лазерна терапия лекуват рак на простата

Рак на простата

Учени от Кралския колеж в Лондон твърдят, че са създали лекарство, активизиращо се чрез лазерна терапия, което успешно лекува в ранен стадий на рака на простата и избягва страничните ефекти, които често се срещат при операциите за отстраняване на тази разновидност на онкологичното заболяване.

Новата техника, наречена съдово-фотодинамична терапия (VTP), включва инжектиране на светлочувствително лекарство в кръвния поток. Лекарството след това бива облъчено с лазерни импулси, изстреляни през оптични влакна, предварително вкарани в простатата.

Вече са проведени и първите терапевтични лечения на пациенти с рак на простата. В проекта на английските учени се включили 196 човека. Те получили лечение с новата лазерна терапия. При 50% от тях след две години нямало абсолютно никакви следи от рак. За сравнение със стандартното лечение подобни резултати се забелязват едва при 13.5%.

Технологията е насочена към момента само срещу тумори на простата, за да не причинява проблеми като импотентност и незадържане на урина – нещо, което е характерно при операции или тежки лъчетерапии в тази област на човешкото тяло.

Резултатите, които получихме, са отлична новина за всички мъже с ранен и локализиран рак на простата. С нашата технология предлагаме лечение, което може да убие рак без трайно увреждане или премахване на простата, казва водещият изследовател професор Марк Ембертон от Кралския колеж.

Това наистина е огромен скок напред в каузата, на която сме се посветили, а именно намирането на трайно и качествено лечение на рака на простата. Намирането на лек за това заболяване изостава с десетилетия от терапии срещу другите онкологични проблеми. Мисля обаче, че с разработването на нашата технология успешно наваксахме това изоставане, казва още Ембертон.

Простата

Всяка година повече от 95 000 души в Европа биват диагностицирани с рак на простатата, като около 12 000 умират от болестта.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари